Συχνές Ερωτήσεις

Για ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές
Οι Ελάχιστα Επεμβατικές Χειρουργικές Τεχνικές Σπονδυλικής Στήλης είναι διαδερμικές ή ενδοσκοπικές διαδικασίες κατά τις οποίες χρησιμοποιούμε ειδικές οπτικές κάμερες και εργαλεία , τα οποία μέσω μικρών τομών( μικρότερες των 2 εκ.) προωθούμε στη μέση, τον θώρακα ή την κοιλιά για να προσπελάσουμε την σπονδυλική στήλη και πραγματοποιήσουμε την επέμβαση.
Οι περισσότεροι τύποι αυτών των τεχνικών βασίζονται στην χρήση του ενδοσκοπίου, του μικροσκοπίου, του νευροπλοηγού, και ενός φορητού ακτινοσκοπικού μηχανήματος.
το ακτινοσκόπιο τοποθετείται γύρω από τον ασθενή ούτως ώστε να παρέχει στον χειρουργό τις καλύτερες ακτινολογικές εικόνες και να μπορεί να έχει τις καλύτερες πληροφορίες για την ανατομία της σπονδυλικής Στήλης.
Το ενδοσκόπιο εισάγεται στο σώμα μέσω μικροσκοπικών τομών και συνήθως έχεις προσαρμοσμένη μια οπτική κάμερα, η οποία προβάλλει μια εσωτερική όψη του σώματος του ασθενούς, σε οθόνες μέσα στην χειρουργική αίθουσα.
Ο νευροπλοηγός είναι ένα σύγχρονο εργαλείο εντοπισμού με το οποίο μπορούμε να κατευθύνουμε, με ακρίβεια χιλιοστών, τα ειδικά εργαλεία – μέσω μικροσκοπικών τομών – στη πάσχουσα περιοχή και να εκτελέσουμε επεμβάσεις χωρίς να προκαλέσουμε σημαντικό τραυματισμό.
- Τεχνικές Επεμβατικής Διαχείρισης Πόνου
- Επισκληριδοσκόπηση
- Διαδερμική Σπονδυλοδεσία (σε κατάγματα, διόρθωση Παραμόρφωσης όπως π.χ. στην σκολίωση)
- Ενδοσκοπική Δισκεκτομή ή Διαδερμική Μικροδισκεκτομή
- Διαδερμική Αποσυμπίεση Δίσκου
- Διαδερμική Πυρηνοπλαστική με την χρήση ραδιοσυχνότητας
- Διαδερμική αποσυμπίεση – Αφαίρεση Όγκων
- Κυφοπλαστική για την αντιμετώπιση Οστεοπορωτικών Καταγμάτων
Η χρήση των πλέον εξελιγμένων και σύγχρονων τεχνικών της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης, ακτινοσκόπησης και νευροπλοήγησης καθιστούν τις Ελάχιστα Παρεμβατικές Χειρουργικές Τεχνικές Σπονδυλικής Στήλης εξαιρετικά ασφαλείς.
Σκολίωση, κύφωση, όγκοι της σπονδυλικής στήλης, φλεγμονές, κατάγματα, εκφυλισμένοι δίσκοι και κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων είναι μερικές από τις καταστάσεις που πιθανόν να χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Μέχρι πρότινος, η μόνη λύση ήταν η «ανοικτή» χειρουργική επέμβαση, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις σήμαινε μεγάλη τομή, μεγάλη απώλεια αίματος και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.
- Μικροσκοπικές τομές αντί μιας μεγάλης τομής
- Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (μια ως δύο ημέρες αντί μια βδομάδα)
- Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
- Μειωμένος χρόνος ανάρρωσης (μια-δυο εβδομάδες αντί μερικών μηνών) και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας
- Μικρότερη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου
- Μειωμένος κίνδυνος μετεγχειρητικής φλεγμονής
Κάθε ασθενής είναι διαφορετική περίπτωση και επομένων πρέπει να αξιολογηθεί από τον νευροχειρουργό – χειρουργό σπονδυλικής στήλης, για να καθορισθεί αν κάποια από τις μεθόδους είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του.
Για τον προεγχειρητικό έλεγχο
Κάθε χειρουργική επέμβαση εμπεριέχει κινδύνους. Κατά την διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου ελέγχονται θέματα σε σχέση με την υγεία του ασθενούς και επιτρέπουν στο ιατρικό προσωπικό να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση των χειρουργικών κινδύνων.
Αυτή η αξιολόγηση περιλαμβάνει μελέτη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, αξιολόγηση εξετάσεων όπως ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες, μαγνητικής τομογραφίας ή/ και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις. Γίνεται αξιολόγηση της γενικής κλινικής και ειδικότερα της παρούσας νευρολογικής κατάστασης.
Ο προεγχειρητικός έλεγχος εντοπίζει καταστάσεις (προυπάρχουσες και άγνωστες) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χειρουργικές επιπλοκές (π.χ. καρδιακές ή αναπνευστικές δυσκολίες). Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να παραπεμφθεί σε ειδικό ιατρό (π.χ. πνευμονολόγο), για αξιολόγηση πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Ο προεγχειρητικός έλεγχος βοηθά το ιατρικό προσωπικό να παρέχει στον ασθενή τη σωστή διαδικασία της:
- προεγχειρητικής ιατρικής θεραπείας
- αναισθησίας
- παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης
- μετεγχειρητική διαχείριση και φροντίδα πόνου
Ο προεγχειρητικός έλεγχος παρέχει μια συνολική εικόνα στον χειρουργό σπονδυλική στήλης και τον αναισθησιολόγο για θέματα που αφορούν το πριν και μετά της χειρουργικής επέμβασης.
Ο θεράπων χειρουργός ή μέλος της χειρουργικής ομάδας και ο αναισθησιολόγος διενεργεί τον έλεγχο.
Την ημέρα του προεγχειρητικού ελέγχου θα προσέλθετε στο νοσοκομείο σύμφωνα με τι οδηγίες που σας έχουν δοθεί:
Σε κατάσταση νηστείας λόγω των αιματολογικών εξετάσεων στις οποίες θα υποβληθείτε
Με όλες τις απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητικές, αξονικές ακτινογραφίες) τις οποίες έχετε στην διάθεση σας.
Ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό θα ληφθεί με πληροφορίες σχετικά με αλλεργίες (π.χ. φάρμακα, τρόφιμα, αλλεργιογόνα), παρενέργειες από φάρμακα, φάρμακα ή / και συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνονται καθημερινά, προυπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, οικογενειακό ιστορικό, συνήθειες καπνίσματος και αλκοόλ και προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις
Κατά τη κλινική εξέταση, καταγράφεται η αρτηριακή πίεση, ο σφυγμός, ο ρυθμός αναπνοής, η θερμοκρασία του σώματος, το ύψος και το βάρος του ασθενούς. Παρατηρείται η φυσική αντοχή του ασθενούς (π.χ. περπάτημα, ανέβασμα σκαλοπατιών) και εύρος κίνησης
(π.χ. αυχένας)
Κάθε κατάσταση που επηρεάζει τα καρδιαγγειακά, πνευμονικά, γαστρεντερικά, ενδοκρινικά και νευρικά συστήματα μπορεί να αυξήσει τον χειρουργικό κίνδυνο. Η κατανόηση αυτών των προβλημάτων και η αντιμετώπισή τους πριν και κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να κάνει την διαδικασία του χειρουργείου ασφαλέστερη.
Σε ασθενείς άνω των 70 ετών πραγματοποιείται προεγχειρητικά έλεγχος της πνευμονικής λειτουργείας και Σπιρομέτρηση. Με την εξέταση αυτή μετράμε τον όγκο του αέρα που εισπνέεται και εκπνέετε. Τα αρτηριακά αέρια αίματος (ABG) μετρούν τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, καθώς και την οξυγόνωση και την κίνηση του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες (αερισμός).
– Αιματολογικές- Βιοχημικές εξετάσεις Αίματος
– Ομάδα Αίματος
– Ακτινογραφία Θώρακος F
– ΗΚΓ & Καρδιολογική Εκτίμηση
– Triplex φλεβών κάτω άκρων
Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα ενημερωθείτε από το χειρουργό σας (ή και μέλος της χειρουργικής ομάδας) και τον αναισθησιολόγο για τα οφέλη της προτεινόμενης χειρουργικής επέμβασης, τον τύπο της αναισθησίας, τη χειρουργική επέμβαση, τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπλοκές, τη διαχείριση του πόνου, πριν και μετά τη νοσηλεία και την αποκατάσταση.
Μετά την ενημέρωση θα υπογράψετέ τα ακόλουθα έντυπα:
- Έντυπο Γενικής Συγκατάθεσης
- Έντυπο Συγκατάθεσης σε χειρουργική επέμβαση
- Έντυπο αναισθησίας
Με την υπογραφή αυτών των εγγράφων, ο ασθενής δηλώνει ότι έχει ενημερωθεί για την προτεινόμενη θεραπεία και τους κινδύνους της και ότι συναινεί στην πραγματοποίηση της προτεινόμενης θεραπείας.
Ο προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται συνήθως μία ημέρα πριν από το χειρουργείο. Σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να γίνει 2-3 ημέρες πιο πριν.
Ανάλογα της ηλικίας, της βαρύτητας της επέμβασης ο προεγχειρητικός έλεγχος μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα με το χειρουργείο.
Την παραπάνω πρακτική βοηθούν η καλή λήψη του ιστορικού, η πρώτη αξιολόγηση, η καλή ιατρική εκτίμηση του χειρουργού, οι φυσιολογικές εξετάσεις του ασθενούς.
Για την ημέρα του χειρουργείου
Την ημέρα της επέμβασης αφιερώστε την αποκλειστικά στον εαυτό σας. Προσέλθετε στο νοσοκομείο αποφεύγοντας το μακιγιάζ, τη μασκάρα, τα αρώματα, τα spray/gel των μαλλιών, καθαρίστε καλά τα βλέφαρά σας και ξεβάψτε τα νύχια σας. Το προηγούμενο βράδυ κάντε ένα μπάνιο καθαριότητας.
Εάν μετακινηθείτε στο νοσοκομείο την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, προγραμματίσετε να φύγετε από το σπίτι σας νωρίς. Το αίσθημα βιασύνης δεν θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Φορέστε χαλαρά ρούχα που είναι εύκολο να αφαιρέσετε και να τα φορέσετε ξανά. Προτείνονται τα παπούτσια να είναι αντιολισθητικά.
Εάν πρόκειται να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο φροντίστε να έχετε μαζί σας, τις πιτζάμες σας, παντόφλες και προϊόντα περιποίησης. Αφήστε ρολόγια, σκουλαρίκια και κοσμήματα στο σπίτι. Πάρτε ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά και οδοντοστοιχίες.
H εισαγωγή στο νοσοκομείο ξεκινά από το γραφείο κινήσεως.
Η γραμματέας της κλινικής θα είναι μαζί σας κατά την εισαγωγή. Στη συνέχεια θα μεταφερθείτε στο θάλαμο νοσηλείας. Θα τοποθετηθεί ένας καθετήρας στην φλέβα (φλεβοκαθετήρας) και θα συνδεθεί ένας ορός. Την προγραμματισμένη ώρα, θα μεταφερθείτε στο χειρουργείο. Στο χειρουργείο, ο αναισθησιολόγος θα ελέγξει τα ζωτικά σας σημεία και θα ξεκινήσει την διαδικασία της αναισθησίας. Ο αναισθησιολόγος θα παρακολουθεί όλα τα ζωτικά σας σημεία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Για την μετεγχειρητική πορεία
Μετά το τέλος της επέμβασης θα μετακινηθείτε στο χώρο ανάνηψης όπου διακρίνουμε τρία στάδια ανάνηψης – ανάρρωσης:
Πρώτο στάδιο ανάνηψης (πρώιμη ανάνηψη): Αρχίζει με το τέλος της αναισθησίας και διαρκεί έως ότου ο ασθενής έχει ανανήψει και παρουσιάζει προστατευτικά αντανακλαστικά και κινητική λειτουργικότητα. Αυτό το στάδιο το περνά ο ασθενής συνήθως στη μονάδα -χώρο ανάνηψης (ή μονάδα μεταναισθητικής φροντίδας).
Στο χώρο ανάνηψης το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία των ασθενών ( πίεση, σφίξεις, αναπνοές, θερμοκρασία) και ελέγχουν την επαφή του ασθενούς με το περιβάλλον, την ένταση του πόνου που αισθάνεται, την εμφάνιση αιμορραγίας από το τραύμα και γενικότερα αν τυχόν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Ο ασθενής μπορεί να μην παραμείνει καθόλου στην ανάνηψη,να παραμείνει λίγη ή περισσότερη ώρα. Έτσι, συχνά σε μία παραμονή του ασθενούς στο χώρο του χειρουργείου διάρκειας π.χ. 3,5 ώρες, η επέμβαση μπορεί να έχει κρατήσει μόνο 1,30 ώρα και ο υπόλοιπος χρόνος να έχει καταναλωθεί στην προετοιμασία για την νάρκωση και την ανάνηψη του ασθενούς.
Όταν ο ασθενής είναι πλήρως σταθεροποιημένος, ο αναισθησιολόγος δίνει εντολή για μεταφορά του στο νοσηλευτικό θάλαμο.
Δεύτερη φάση ανάνηψης (ενδιάμεση ανάνηψη) – ανάρρωση : Ο ασθενής είναι σε ικανοποιητική κατάσταση μπορεί να μεταφερθεί στο θάλαμο και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έχει επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση του ( για να ασκεί τις καθημερινές δραστηριότητες του) και μπορεί να λάβει εξιτήριο και να πάει σπίτι του.
Τρίτο στάδιο ανάνηψης (καθυστερημένη ανάνηψη) ή ανάρρωση: Είναι το χρονικό διάστημα που ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του και ανακτά πλήρως τις δυνάμεις του, έτσι που να μπορεί να γυρίσει στην εργασία του και να πραγματοποιήσει όλες τις προηγούμενες δραστηριότητες του.
Για πριν το εξιτήριο
Μετά την επέμβαση και πριν την ολοκλήρωση της νοσηλείας σας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εξετάσεις:
Γεν. Αίματος – Γλυκόζη – Ουρία – Κρεατινίνη – Κάλιο – Νάτριο
Ακτινογραφία
Στη συνέχεια ο θεράπων ιατρός θα σας ενημερώσει για την μετεγχειρητική πορεία σας και για τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε μετά το εξιτήριο, ενώ θα σας δοθεί το ειδικό έντυπο των μετεγχειρητικών οδηγιών όπου περιγράφονται αναλυτικά όλα τα στάδια ανάρρωσης καθώς και η μετεγχειρητική παρακολούθηση από το θεράποντα ιατρό.
Ο ασθενής μετά την επέμβαση θα πρέπει να υποβάλλεται σε τακτική παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό και την ομάδα του. Κατά τις επισκέψεις αυτές ελέγχεται το χειρουργικό τραύμα, η ομαλή μετεγχειρητική πορεία και γίνεται αξιολόγηση της αποκατάστασης του ασθενούς καθώς συζητούνται τυχόν απορίες ή προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί.
Οι προγραμματισμένες αξιολογήσεις μετεγχειρητικά γίνονται:
7ημέρες μετά το χειρουργείο, 1 μήνας, 3μηνο, 6μηνο, 12 μηνο και 1 φορά το χρόνο μέχρι την συμπλήρωση της πενταετίας.
Σε όλη αυτή την διαδικασία όλοι εμείς, η ομάδα του Athens Brain & Spine Surgery νιώθουμε υποχρέωση και χαρά να σας βοηθήσουμε να λύσετε οποιαδήποτε απορία προκύψει σχετικά με την επέμβασή σας, γι’ αυτό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί σας
Εάν έχετε προγραμματίσει το χειρουργείο σας θα σας δοθούν οδηγίες για να ακολουθήσετε πριν από τη διαδικασία. Ακολουθείτε αυστηρά τη λίστα που παρέχεται από τον εξειδικευμένο ιατρό.
Ορισμένοι τύποι φαρμάκων καθυστερούν την πήξη του αίματος. Συνήθη αντιπηκτικά φάρμακα είναι το Salospir, Plavix, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana, Savaysa. Θα σας ζητηθεί να σταματήσετε να λαμβάνετε τα συγκεκριμένα φάρμακα μερικές ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Προγραμματίστε τη μεταφορά σας από και προς το νοσοκομείο. Δεν θα σας επιτραπεί να οδηγήσετε το αυτοκίνητο σας άμεσα μετά το χειρουργείο.
Ανάλογα με τον είδος της χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη, μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια στο σπίτι. Προγραμματίστε να μείνει κάποιος μαζί σας για τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες. Εάν απαιτείται κάποια άλλου είδους παροχή (π.χ. φροντίδα, νοσηλεία σε κέντρο αποκατάστασης) ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε αυτές τις συνεννοήσεις.
Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το φαγητό και τη λήψη υγρών την προηγούμενη ημέρα και την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης.
Εάν παίρνετε φάρμακα σε καθημερινή βάση (π.χ. χάπια αρτηριακής πίεσης), ελέγξτε αν θα πρέπει να παίρνετε αυτά τα φάρμακα το πρωί της χειρουργικής επέμβασης ή όχι.
Κατά την διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου πρέπει να έχετε μαζί σας όλες τις ιατρικές εξετάσεις που αφορούν το χειρουργείο σας (π.χ. μαγνητικές, αξονικές, ακτινογραφίες)
Δείτε τα συνέδρια, events, ομιλίες και εκπαιδευτική δράση του νευροχειρουργού Ιωάννη Πολυθοδωράκη σε Ελλάδα και εξωτερικό.