Διαδερμική Σπονδυλοδεσία

Διαδερμική Σπονδυλοδεσία

Διαδερμική Σπονδυλοδεσία για αντιμετώπιση κατάγματος Θ11-Θ12Τι είναι η Σπονδυλοδεσία;

Σπονδυλοδεσία είναι η σταθερή ένωση μεταξύ δύο ή περισσοτέρων σπονδύλων ώστε να παραμείνουν στερεά συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ειδικών μεταλλικών εμφυτευμάτων και οστικών μοσχευμάτων. Βίδες τιτανίου και συνδετικές ράβδοι τοποθετούνται στα εν λόγω οστικά τμήματα για να προσφέρουν άμεση σταθεροποίηση. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται διάφορα αίτια χρόνιας οσφυαλγίας και νευρολογικής βλάβης λόγω αστάθειας της σπονδυλικής στήλης. Στην διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ως (Spinal Fusion).

Τι είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Διαδερμική Σπονδυλοδεσία;

Οι σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης (C-ARM, O-ARM) και νευροπλοήγησης, μας επιτρέπουν να διενεργούμε την Σπονδυλοδεσία με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.

Οι Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές σπονδυλοδεσίας έχουν τα εξής πλεονεκτήματα

  1. Την ελαχιστοποίηση των χειρουργικών τομών
  2. Προκαλείται ελάχιστος τραυματισμός των ιστών της περιοχής καθότι αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι μεγάλές αποκολλήσεις των μυών.
  3. Περιορίζεται αισθητά ο μετεγχειρητικός πόνος και επιταχύνεται σημαντικά η ανάρρωση, με άμεση κινητοποίηση.
  4.  Η μετεγχειρητική χρήση αναλγητικών και ο μετεγχειρητικός χρόνος νοσηλείας περιορίζονται στο ελάχιστο
  5. Οι κλασσικές τεχνικές της ανοιχτής σπονδυλοδεσίας είναι αρκετά αιματηρές και απαιτούν συχνά Διεγχειρητική μετάγγιση αίματος, κάτι που δεν ισχύει στην ελάχιστα επεμβατική Σπονδυλοδεσία.

Η Ελάχιστα Επεμβατική Διαδερμική Σπονδυλοδεσία στην διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ως Minimally Invasive Spinal Fusion

Διαδερμική Σπονδυλοδεσία - Εντοπισμός επιπέδου & Τοποθέτηση διαστολεαΗ επέμβαση

Κατά την διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση με γενική αναισθησία. Με τη βοήθεια του ακτινοσκοπικού μηχανήματος (C-ARM) γίνεται εντοπισμός των σημείων των τομών. Πραγματοποιείται τομή δέρματος 1 εκατοστού μέχρι την περιτονία.

Στη συνέχεια εάν υπάρχει αιμορραγία γίνεται αιμόσταση με καυτηριασμό. Τοποθετούμε δια μέσου της τομής ειδική βελόνα (tohy),στον αυχένα του σπονδύλου, αφαιρείται ο οδηγός της βελόνας και τοποθετείται ένας συρμάτινος οδηγός (K wire), αφαιρείται η βελόνα και διαμέσου του συρμάτινου οδηγού τοποθετούνται με σειρά και με αυξανόμενη διάμετρο κυλινδρικοί διαστολείς. Μετα την τοποθέτηση του τελικού διαστολέα αφαιρούνται οι ενδιάμεσοι διαστολείς.

Τοποθετείτε το τρυπάνι, το οποίο θα δημιουργήσει την οδό, μέσα στον σπόνδυλο. Τέλος τοποθετείτε διαμέσου του συρμάτινου οδηγού η ειδική βίδα τιτανίου. Η ίδια διαδικασία ακολουθείτε για όλες τις βίδες. Μετά το τέλος της τοποθέτησης των βιδών, τοποθετούνται οι ράβδοι και γίνεται το κλείδωμα των βιδών.

Διαδερμική Σπονδυλοδεσία - Τοποθέτηση βιδών & Τομές

Ποιες είναι η ενδείξεις της Διαδερμικής Σπονδυλοδεσίας;

Η Διαδερμική Σπονδυλοδεσία είναι μια επέμβαση που εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα σε πολλές διαφορετικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Οι ένδειξεις της μεθόδου είναι η αστάθεια, η Σπονδυλολίσθηση (μετατόπιση σπονδύλου), τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, η διόρθωση παραμορφώσεων όπως σκολίωση και κύφωση καθώς και περιπτώσεις όγκων της σπονδυλικής στήλης (κυρίως στους μεταστατικούς όγκους).

Ωστόσο η Διαδερμική Σπονδυλοδεσία είναι μια χειρουργική επέμβαση που προκειμένου να είναι επιτυχής πρέπει να επιλέγεται για συγκεκριμένες παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης, από τον εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης.

Διάρκεια Νοσηλείας

Η νοσηλεία του ασθενούς είναι 1-2 ημέρες και η κινητοποίηση γίνεται την ίδια μέρα της επέμβασης.

Σχετικά περιστατικά με σχόλια ασθενών
Λούντζη Βασιλική
Λούντζη Βασιλική 31/8/2021

Ονομάζομαι Λούντζη Βασιλική και επισκέφθηκα τον ιατρό υποφέροντας από τη μέση μου για 4-5 μήνες και σταδιακά ο πόνος ανέβαινε. Τις τελευταίες 15 μέρες πριν αποφασίσω να χειρουργηθώ, είχα παραλύσει τελείως, δεν μπορούσα να περπατήσω και πήγαινα μόνο στην τουαλέτα με έντονους πόνους. Αρχικά νόμιζα ότι ήταν μόνο κήλη, την οποία είχα δει από εξετάσεις, αλλά ύστερα από τη 2η μαγνητική και με την βοήθεια του ιατρού κ. Πολυθοδωράκη, συνειδητοποίησα ότι το πρόβλημα ήταν βαθύτερο και ότι χρειαζόμουν εκτενέστερη επέμβαση. Αφότου χειρουργήθηκα, σταμάτησαν οι πόνοι, μπόρεσα να περπατήσω ξανά άμεσα και έφτιαξε η ψυχολογία μου. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Πολυθοδωράκη και την ομάδα του που με κατηύθυνε και με βοήθησε. 

Μ.Ι.
Μ.Ι. 31/8/2021

Ονομάζομαι Μ.Ι. και πριν επισκεφθώ τον κ. Πολυθοδωράκη είχα αδυναμία βάδισης και είχα ακινητοποιηθεί στο σπίτι. Ο ιατρός διαπίστωσε ότι έπασχα από αστάθεια και στένωση Σπονδυλικής στήλης και προχωρήσαμε σε Διαδερμική Σπονδυλοδεσία Ο4-Ο5. Σήμερα, 1 μήνα μετά το χειρουργείο, βαδίζω 5 χλμ ημερησίως, έχω κινητοποιηθεί πλήρως και έχω ξαναβρεί την ποιότητα ζωής που είχα πριν εμφανιστεί το πρόβλημα. 

Κυριακόπουλος Γεώργιος
Κυριακόπουλος Γεώργιος 26/7/2021

Ονομάζομαι Κυριακόπουλος Γιώργος και 1 μήνα πριν χειρουργήθηκα από τον κ. Πολυθοδωράκη, καθώς είχα κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και υπέφερα από ισχιαλγία η οποία εξελίχθηκε σε ημιπάρεση των κάτω άκρων. Το χειρουργείο που κάναμε ήταν Διαδερμική Σπονδυλοδεσία Ο4 – Ο5. Σήμερα είμαι ακόμη καλύτερα από πριν. Επανήλθα άμεσα από το χειρουργείο και η ποιότητα ζωής μου βελτιώθηκε ραγδαία. Ευχαριστώ τον κ. Πολυθοδωράκη και όλη την ομάδα του, ως άνθρωπο και επαγγελματία για την υπομονή και τον επαγγελματισμό του. 

Ε. Α.
Ε. Α. 20/10/2020

Ονομαζομαι Ε.Α. και όταν επισκέφθηκα  τον κυριο Πολυθοδωράκη είχα πάρα πολύ πόνο για πάρα πολλά χρόνια στη μέση. Είχα ξανα χειρουργηθεί παλιότερα σε άλλη πόλη, αλλά χωρίς το επιθυμητό  αποτέλεσμα.

Με τον κύριο Πολυθοδωράκη υπεβλήθη σε ημι-πεταλεκτομη οσφυικής μοίρας, μικροδισκεκτομή, διαδερμική σπονδυλοδεσία Ο4-Ο5, TLIF O4-O5.  Σήμερα 2 μήνες μετά το χειρουργείο αισθάνομαι πολύ καλά, έχω πολύ σπάνια πόνο και είμαι πολύ ευχαριστημένη.

Μανώλης Γεώργιος
Μανώλης Γεώργιος 12/10/2020

Ονομαζομαι Μανωλης Γεωργιος και πριν λιγο καιρο επισκέφτηκα τον κυριο Πολυθοδωράκη, από  συσταση της αδελφή μου η οποια έχει χειρουργηθεί από τον ιατρό, υποφέροντας από πόνο στο πόδι και αδυναμία βάδισης που με καθιστούσε κλινήρη.

Μετά την διάγνωση κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου και αστάθειας στην σπονδυλικης στηλης, αποφάσισα να χειρουργηθω απο το γιατρο και την ομάδα του και στις 22/7/2020 υπεβλήθη σε Διαδερμικη Σπονδυλοδεσία  Ο5-Ι1, TLIF O5-I1.

Λιγες ωρες μετα το χειρουργείο με σήκωσαν και περπατησα επιτυχώς και την επόμενη μέρα αφού περπάτησα και μόνος μου πήρα εξιτήριο. Σήμερα 1 μήνα μετά το χειρουργείο είμαι 100% καλά, κάνω ότι έκανα πριν το χειρουργείο, χωρίς ενοχλήματα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επιστρέψω στην εργασία μου.

Μάρκου Μαρία
Μάρκου Μαρία 16/7/2020

Ονομάζομαι Μάρκου Μαρία και 3 χρόνια πριν μέχρι πριν 1 μήνα (όποτε και χειρουργηθηκα) υπέφερα από χρόνιο πόνο στη μέση και το πόδι. Στις 22/6 χειρουργήθηκα από τον κύριο Πολυθοδωράκη από τον κύριο Πολυθοδωράκη κάνοντας Διαδερμική Σπονδυλοδεσία Ο3-Ο4 και σήμερα αισθάνομαι πολύ καλυτερα.

Ευχαριστω πολύ τον κυριο Πολυθοδωράκη και την ομάδα του και το προσωπικό του ιατρείου και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Αφροδίτη Καμπάνη
Αφροδίτη Καμπάνη 13/4/2020

Ονομάζομαι Αφροδίτη Καμπάνη και όταν επισκέφθηκα τον κο. Πολυθοδωράκη  το δεξί μου πόδι ήταν « νεκρό» . Ένιωθα μεγάλη πίεση στο δάχτυλο του ποδιού μου και είχα έντονο  μούδιασμα, αρχικά στο πόδι. Υπήρξε σύσταση για χειρουργείο και έτσι υπεβλήθη σε Διαδερμική Σπονδυλοδεσία Ο4-Ο5 από τον κο. Πολυθοδωράκη και την ομάδα του. Σήμερα, ένα μήνα  μετά το χειρουργείο  αισθάνομαι πολύ καλύτερα, δεν νιώθω κόπωση και εχω ήδη διακόψει τα παυσίπονα.

Ι.Α.
Ι.Α. 21/9/2019

Υποβλήθηκα σε Σπονδυλοδεσία Ο5-Ο1 πριν 1 μήνα από τον κο. Πολυθοδωράκη και την ομάδα του. Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, κάθε ημέρα αισθάνομαι καλύτερα. Πήρα ελάχιστη αγωγή (Depon) τις πρώτες ημέρες μετά από τη επέμβαση και αισθάνομαι πολύ καλά.

Χατζησταμάτη Βασιλική
Χατζησταμάτη Βασιλική 07/4/2017

Ο Ιωάννης Πολυθοδωράκης είναι ένας εξαιρετος  γιατρός καθώς επίσης και όλη η ομάδα του. Είναι ένας γιατρός που θα αφιερώσει όσο χρόνο χρειαστεί για να σου εξηγήσει το πρόβλημα που έχεις και τις εναλλακτικές λύσεις. Εγω προσωπικά μετά από 2 μήνες σε ακινησία, χωρίς να μπορώ να περπατήσω, με άπειρες γνωματεύσεις απο διαφορους γιατρούς. Μετά απο την κλινική εξέταση και αρκετή συζήτηση με το γιατρό, η μόνη μου λύση ήταν το χειρουργείο, πράγμα που είχα πει ότι δεν θα έκανα. Αλλά χωρίς δεύτερη σκέψη είπα το "ναι". Με είχε κερδίσει ο γιατρός. Μέσα σε μια εβδομάδα εκανα το χειρουργείο" Διαδερμική Σπονδυλοδεσία- Δισκεκτομή- Διατρημματική Μεσοσωμάτια Σπονδυλοδεσία και Ανάταξη Σπονδυλολίσθησης" και αμέσως την επόμενη μέρα ο γιατρός με είχε όρθια και περπατούσα μετά από 2 μήνες.

Η ανάρρωση μου έγινε χωρίς φαρμακευτική αγωγή μόνο με κάποιες ασκήσεις πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό και επανήλθα στις καθημερινές μου δραστηριότητες.
Ο γιατρός είναι πάντα δίπλα μου οτι και να χρειαστω όπως  και όλα τα μέλη της ομάδας ιατρκό και διοικητικό προσωπικό.
Σας ευχαριστω όλους πάρα πολύ
Μ.Μ.
Μ.Μ. 5/10/2017

Μετά από μια πετυχημένη Σπονδυλοδεσία που πραγματοποίησε ο νευροχειρουργός κ. Πολυθοδωράκης Ιωάννης, αισθάνομαι σε διάστημα μόνον 1 μηνός, μετά την επέμβαση, ότι ξαναζώ και αποκτώ εμπιστοσύνη πάλι στον ευατό μου.

Είπαν οι ασθενείς σε βίντεο

Δείτε τα τελευταία νέα μας

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics