Νευροτροποποίηση - Ηλεκτρική διέγερση νωτιαίου μυελού (Νευροδιέγερση)

Νευροτροποποίηση - Ηλεκτρική διέγερση νωτιαίου μυελού (Νευροδιέγερση)

Ανατομία επισκληρίδιου χώρουΑνατομία νωτιαίου μυελού

Ο νωτιαίος μυελός αποτελείται από νευρικά κύτταρα.Είναι η συνέχεια του εγκεφάλου και εκτείνεται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης (μέσα στον νωτιαίο σωλήνα). Από τον νωτιαίο μυελό ξεκινούν τα νωτιαία νεύρα τα οποία βγαίνουν από την σπονδυλική στήλη και νευρώνουν  κινητικά και αισθητικά όλο το ανθρώπινο σώμα. Ο νωτιαίος μυελός, όταν υπάρχει βλάβη ιστού ή οργάνου, παραλαμβάνει τα μηνύματα του πόνου από τα νωτιαία νεύρα  και τα μεταφέρει στον εγκέφαλο.

Οταν τα μηνύματα του πόνου  μέσω του νωτιαίου μυυελού  φτάσουν στον εγκέφαλο τότε εμείς αισθανόμαστε τον πόνο.

Στόχος της ηλεκτρικής διέγερση νωτιαίου μυελού

Ο στόχος της ηλεκτρικής διέγερσης νωτιαίου μυελού είναι η διακοπή της μετάδοσης των μηνυμάτων του πόνου προς τον εγκέφαλο.

Η ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού πραγματοποιείται μέσω τοποθέτησης ηλεκτροδίου στον επισκληρίδιο χώρο (δίπλα στον νωτιαίο μυελο) ο οποίος τροφοδοτείται από μια συσκευή παραγωγής ηλεκτρικών ερεθισμάτων (γεννήτρια παλμών ) εμφυτευμένη στον υποδόριο ιστό του ασθενή (κάτω από το δέρμα).

Η διέγερση του νωτιαίου μυελού  διακόπτει με συγκεκριμένες μικρομοριακές διαδικασίες την πορεία των ερεθισμάτων του πόνου προς τον εγκέφαλο.

 

Νευροδιέγερση - ηλεκτρική διέγερση νωτιαίου μυελούΕπέμβαση

Ο ασθενής ξαπλώνει σε πρηνή θέση ( μπρούμυτα ) και παραμένει σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης ξύπνιος.

Με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος και με τοπική αναισθησία τοποθετούμε το ηλεκτρόδιο στον επισκληρίδιο χώρο και στην συνέχεια την γεννήτρια παλμών στον υποδόριο ιστό.

Δείτε τα τελευταία νέα μας

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics