Νευρόλυση γασσέρειου γαγγλίου (Τρίδυμο νεύρο)

Νευρόλυση γασσέρειου γαγγλίου (Τρίδυμο νεύρο)

Τρίδυμο Νεύρο - ΑνατομίαΑνατομία

Το τρίδυμο νεύρο είναι νεύρο υπεύθυνο για την αισθητικότητα ενός μεγάλου μέρους του προσώπου. Μέσα στον εγκέφαλο σχηματίζει το γασσέρειο γάγγλιο και από εκεί ξεκινάνε τρείς νευρικοί κλάδοι οι οποίοι νευρώνουν αντίστοιχα διάφορα σημεία του προσώπου.
 

Οι κλάδοι αυτοί είναι :

1. Οφθαλμικός κλάδος

2. Ανω γναθιαίος

3. Κάτω γναθιαίος

Οι κλάδοι αυτοί του τριδύμου νεύρου είναι πολλές φορές υπεύθυνοι για πόνο στο πρόσωπο μετά από κάποιο τραυματισμό τους (πχ εξαγωγή δοντιού), από πίεση του γασσέρειου γαγγλίου από κάποιο εγκεφαλικό αγγείο αλλά πολλές φορές και χωρίς εμφανή αιτία.

 

ακτινοσκοπικό μηχάνημα και ραδιοσυχνοτήτωνΣτόχος της επέμβασης

 

Ο στόχος της επέμβασης είναι να τροποποιήσουμε τον κλάδο του γασσέρειου γαγγλίου που είναι υπεύθυνος για τον πόνο και έτσι να σταματήσει η μετάδοση της αίσθησης του πόνου στον εγκέφαλο. Αυτό το καταφέρνουμε με την χρήση των ραδιοσυχνοτήτων.

 

Επέμβαση

Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση (ανάσκελα) και με την χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος η αξονικού τομογράφου εντοπίζουμε το γασσέρειο γάγγλιο και τους κλάδους του. Στη συνέχεια με τοπική αναισθησία και μέθη (μικρή ποσότητα ηρεμιστικών φαρμάκων) τοποθετούμε την βελόνα μας και κάνουμε χρήση της τεχνικής των ραδιοσυχνοτήτων.

Δείτε τα τελευταία νέα μας

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics