Δισκοπλαστική

Δισκοπλαστική

Δισκοπλαστική - Ανατομία μεσοσπονδύλιου δίσκουΑνατομία μεσοσπονδύλιου δίσκου

Ανάμεσα στους σπονδύλους βρίσκεται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος ο οποίος έχει στόχο να λειτούργει σαν αμορτισέρ και να απορροφά τους κραδασμούς της σπονδυλικής στήλης.

Ο κάθε δίσκος αποτελείται από δύο τμήματα. Τον ινώδη δακτύλιο ο οποίος αποτελείται από ίνες κολλαγόνου και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στις πιέσεις και τον πηκτοειδή πυρήνα η σύσταση του οποίου είναι σαν ζελές.

Φανταστείτε ότι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι σαν ρόδα αυτοκινήτου όπου ο ινώδης δακτύλιος είναι το ελαστικό και στο εσωτερικό του βρίσκεται ο πηκτοειδής πυρήνας.

Όταν ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος εκφυλιστεί (από διάφορες αιτίες) τότε έχουμε αφυδάτωση του πηκτοειδή πυρήνα και δημιουργία ρωγμών στον ινώδη δακτύλιο με πιθανή επιπλοκή την δημιουργία δισκοκήλης.

Η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου προκαλεί έντονο πόνο στην μέση η στον αυχένα ανάλογα με την εντόπιση της βλάβης.

Η πιθανή δημιουργία δισκοκήλης θα προκαλέσει και πόνο, μούδιασμα, αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος, αδυναμία και στο σύστοιχο άκρο.

Στόχος της επέμβασης

Ο στόχος της επέμβασης είναι η επισκευή του δίσκου και η ενδυνάμωσή του με αποτέλεσμα

1. Ελάτωση του πόνου

2. Μείωση της πιθανότητας δημιουργίας δισκοκήλης (κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου) στο μέλλον.

Αυτό το επιτυγχάνουμε με έγχυση ενός υλικού στην περιοχή του πηκτοειδούς πυρήνα που ονομάζεται ενδοδισκικό gel (discogel).

Δισκοπλαστική - Επέμβαση

Επέμβαση

Ο ασθενής ξαπλώνει σε πρηνή θέση ( μπρούμυτα ) και παραμένει σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης ξύπνιος.

Με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού η υπερηχογραφικού μηχανήματος και με τοπική αναισθησία τοποθετούμε μια βελόνα μέσα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο.

Ελέγχουμε με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων τη σωστή θέση της βελόνας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα προκαλέσουμε βλάβη (αισθητικό και κινητικό τεστ) και εγχύουμε το ενδοδισκικό gel (discogel).

Δείτε τα τελευταία νέα μας

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics