Ο νωτιαίος μυελός στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει διάμετρο 9 mm και περιβάλλεται φυσιολογικά από εγκεφαλονωτιαίο υγρό στην πρόσθια και οπίσθια μοίρα του με διάμετρο 1 mm και στις δύο πλευρές του νωτιαίου σάκου. Συνεπώς, για να μην ασκείται πίεση στον νωτιαίο μυελό πρέπει η διάμετρος του σπονδυλικού καναλιού να είναι οπωσδήποτε 13 mm. Tα ανατομικά στοιχεία τα οποία εμπλέκονται στην παθογένεση της αυχενικής στένωσης έχουν στατικό και δυναμικό χαρακτήρα. Τα στατικά στοιχεία που εμπλέκονται είναι τα εξής:
Η μείωση αυτή του εύρους επιδεινώνεται με τις δυναμικές αλλαγές που παρατηρούνται, όπως με την πίεση που ασκείται επί του μυελού σε κινήσεις κάμψης από τα οστεόφυτα των σπονδυλικών σωμάτων. Στην έκταση υπάρχει οπισθιολίσθηση στο επίπεδο των μεσοσπονδυλίων διαρθρώσεων που πάλι περιορίζει το εύρος του σωλήνα. Επίσης, σε εκτατικές κινήσεις, διαπιστώνεται προς τα έσω πτύχωση του ωχρού συνδέσμου που προσφύεται στην έσω επιφάνεια των πετάλων των σπονδύλων, και εκ νέου στένωση του καναλιού. Αυτά όλα οδηγούν σε απώλεια της φυσιολογικής λόρδωσης της αυχενικής μοίρας και σε ανάπτυξη κύφωσης.
Όταν η στένωση του νωτιαίου σωλήνα γίνει σημαντική, τότε πιέζεται ο νωτιαίος μυελός ή διαταράσσεται η αιμάτωσή του και οδηγούμαστε σε αυχενική μυελοπάθεια.
Η αυχενική μυελοπάθεια συνήθως εκδηλώνεται αρχικά με ήπια συμπτώματα σε διάστημα μηνών ή ετών. Οι εκδηλώσεις του μπορεί να περιλαμβάνουν:
Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση της αυχενικής μυελοπάθειας είναι:
Η μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας αποτελεί την εξέταση εκλογής για την διάγνωση του συνδρόμου και η θεραπεία κυρίως γίνεται με πρόσθια αποσυμπίεση του νωτιαίου σωλήνα και σταθεροποίηση.
Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της αυχενικής μυελοπάθειας,είναι η Πρόσθια Αυχενική Σωματεκτομή και Σπονδυλοδεσία.
Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται σε ασθενείς με συμπτωματική, στένωση του αυχενικού σπονδυλικού σωλήνα και μυελοπάθεια που οφείλεται σε σπονδύλωση.
Κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρούνται τα μεγάλα οστεόφυτα που πιέζουν τον νωτιαίο μυελό και τα νωτιαία νεύρα. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αφαιρεθεί σχεδόν ολόκληρο το σπονδυλικό σώμα και οι δίσκοι και στη συνέχεια να ανακατασκευασθεί η Σπονδυλική Στήλη. Η ανακατασκευή γίνεται είτε με οστικό μόσχευμα είτε με ειδικό εκπτυσσόμενο κύλινδρο (τιτανίου ή πολυμερούς πλαστικού) που θα ενσωματωθεί με τους άλλους σπονδύλους για να επιτευχθεί η σταθερότητα και να αποκατασταθεί η λόρδωση της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης».
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, με τομή 3-5 εκατοστών είτε επιμήκης είτε εγκάρσια και με τη χρήση ειδικού χειρουργικού μικροσκοπίου, υπό συνεχή νευροπαρακολούθηση και ειδικό ακτινοσκοπικό μηχάνημα.
Ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση μιας ειδικής πλάκας που σταθεροποιείται στην πρόσθια επιφάνεια των σωμάτων των σπονδύλων που βρίσκονται πάνω και κάτω από τους σπόνδυλους που έχουν αφαιρεθεί.
Ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης είναι συνήθως 2-4 ώρες ανάλογα με τον αριθμό σπονδύλων που θα χειρουργηθούν, ενώ η νοσηλεία 2-3 ημέρες. Ο ασθενής μπορεί να χρειασθεί να φορέσει αυχενικό κολάρο για 15-30 ημέρες
Ονομάζομαι Κ.Μ. και επισκέφθηκα τον κυριο Πολυθοδωράκη έχοντας αιμωδίες στα χέρια και μάγκωμα των δακτύλων. Μετά από εξέταση διεγνώσθη με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου Α5-Α6 και προχωρήσουμε άμεσα σε α) πρόσθια αυχενική δισκεκτομή Α5-Α6 και β) πρόσθια αυχενική σπονδυλοδεσία Α5-Α6, λόγω του υψηλού κινδύνου της κατάστασης.
Σήμερα 1 μήνα μετά το χειρουργείο τα συμπτωματα έχουν εξαφανιστεί και επανερχομαι σιγά σιγά στην καθημερινότητα μου. Ήταν πολύ σημαντικό ότι από την αρχή ο γιατρός ήταν δίπλα μου και με έκανε να αισθανθώ ασφάλεια, παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης. Ακομη και μετά την επέμβαση ένιωσα υποστήριξη στη μετεγχειρητική περίοδο , γεγονός που μου εμπνέει εμπιστοσύνη.
2/7/2020
Πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία a.c.d.f. Ασθενής μιλά για την εμπειρία του.
Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της ...
3/1/2021
Happy New Year from WSCs
Happy New Year from the Executive Board of World Spinal Column Society
28/12/2020
Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2021
Η ιατρική ομάδα και το προσωπικό του Athens Brain & Spine ...
24/8/2020
The Biggest Event of the Year is here. Virtual World Spine 2020 - 6 Days to go
The Biggest Event of the Year is here *Virtual World Spine ...
24/7/2020
VIRTUAL SPINE CONGRESS Virtual World Spine 2020 29-30th August
Virtual World Spine 2020 29-30th August https://www.virtualworldspine.com Pre ...
24/7/2020
Polythodwrakis LIVE Παρασκευη 24/07
▶️ Οι γιατροί του doctoranytime είναι δίπλα σου για να σε βοηθήσουν ...
8/7/2020
Virtual World Spine 2020
Ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης (W.S.c.S.) ...
Επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά 9:00-17:00 στο +30 210 6826 090 ή στείλτε μας το μήνυμά σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα!
Αποστολή