Η σπονδυλοδεσία, είναι μια χειρουργική τεχνική που σκοπό έχει τη σταθερή ένωση μεταξύ δύο ή περισσότερων σπονδύλων. Πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ειδικών μεταλλικών εμφυτευμάτων και οστικών μοσχευμάτων, ώστε να γίνει συνοστέωση των σπονδύλων μεταξύ τους.
Αν και αποτελεί την ύστατη λύση στην αντιμετώπιση χρόνιας οσφυαλγίας και σπονδυλικής αστάθειας, σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη. Ενδεικτικά:
Ενημερωθείτε για τα είδη σπονδυλοδεσίας, ποιος είναι ο στόχος και η διαδικασία της κάθε επέμβασης, και δείτε τις απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν οι ασθενείς μας.
Η επιλογή του είδους σπονδυλοδεσίας, εξαρτάται από:
Πατήστε τα links και διαβάστε για τις κατηγορίες της Σπονδυλοδεσίας
Βιβλιογραφία
Τα κείμενα μας έχουν γραφτεί ή έχουν ελεγχθεί από την ιατρική ομάδα του Athens Brain & Spine Surgery, με στόχο τη σωστή ενημέρωση του ασθενούς.
Η ανοιχτή σπονδυλοδεσία αναφέρεται σε ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλικής στήλης. Σε πιο ήπιες παθήσεις η εφαρμογή της έχει περιοριστεί, χάρη στις νέες μεθόδους που εφαρμόζονται με μικρές ή και καθόλου τομές.
Στόχος της ανοιχτής σπονδυλοδεσίας είναι η καλύτερη δυνατή και μακροπρόθεσμη ανακούφιση του ασθενούς από έντονους και χρόνιους πόνους στη μέση.
Σε περίπτωση που υπάρχει έντονη αδυναμία στα πόδια ή εμφανιστούν τα πρώτα στάδια παράλυσης, ο ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί εντός ολίγων ημερών για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης στη σπονδυλική στήλη και την αποφυγή ολικής παράλυσης των κάτω άκρων.
Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να ενημερώσετε τον νευροχειρουργό σας, ειδικά αν πρόκειται για αντιπηκτικά φάρμακα (διακοπή λήψης τους για μία περίπου εβδομάδα πριν την επέμβαση). Τυχόν παράλληλη παθολογία όπως στεφανιαία νόσος ή διαβήτης θα πρέπει να ρυθμιστούν. Σε περίπτωση που είστε καπνιστής συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος καθότι επηρεάζει αρνητικά την επούλωση και την ένωση των σπονδύλων.
Πριν την επέμβαση γίνονται οι τυπικές διαγνωστικές εξετάσεις: αιματολογικός έλεγχος, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξέταση από καρδιολόγο.
Από 3-10 ημέρες. Εξαρτάται από την ηλικία σας, από την έκταση της επέμβασης και τον τρόπο προσπέλασης στην σπονδυλική στήλη (εμπρόσθια/οπίσθια).
Ναι, για αυτόν τον λόγο χορηγούνται ισχυρά παυσίπονα στις κατάλληλες δόσεις την πρώτη ίσως και δεύτερη μέρα. Για κάποιες μέρες στη συνέχεια θα λαμβάνετε πιο ήπια παυσίπονα και αντιβιοτικά.
Εξαρτάται από την ηλικία, τη φυσική σας κατάσταση, την έκταση της επέμβασης και τη μέθοδο προσπέλασης. Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής:
Η Διαδερμική Σπονδυλοδεσία είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα σε πολλές διαφορετικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.
Ωστόσο, η Διαδερμική Σπονδυλοδεσία είναι μια χειρουργική επέμβαση που προκειμένου να είναι επιτυχής, πρέπει να επιλέγεται για συγκεκριμένες παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης, από τον εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης.
Στόχος της επέμβασης αναλόγως πάθησης και βαθμού εξέλιξης της, είναι να ανακουφίσει τον ασθενή από συμπτώματα που προκαλούνται από:
Κατά την διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) με γενική αναισθησία. Με τη βοήθεια του ακτινοσκοπικού μηχανήματος (C-ARM) γίνεται εντοπισμός των σημείων των τομών.
Πραγματοποιείται τομή δέρματος 1 εκατοστού μέχρι την περιτονία (μαλακός συνδετικός ιστός που σχηματίζει ένα δίκτυο παρέχοντας σταθερότητα σε όλο το σώμα).
Στη συνέχεια, εάν υπάρχει αιμορραγία γίνεται αιμόσταση (σταμάτημα αιμορραγίας) με καυτηριασμό.
Τοποθετούμε δια μέσου της τομής ειδική βελόνα (tohy), στον αυχένα του σπονδύλου, αφαιρείται ο οδηγός της βελόνας και τοποθετείται ένας συρμάτινος οδηγός (K wire), αφαιρείται η βελόνα και διαμέσου του συρμάτινου οδηγού τοποθετούνται με σειρά και με αυξανόμενη διάμετρο κυλινδρικοί διαστολείς. Μετά την τοποθέτηση του τελικού διαστολέα αφαιρούνται οι ενδιάμεσοι διαστολείς.
Τοποθετείται το ειδικό τρυπάνι, το οποίο θα δημιουργήσει την οδό, μέσα στον σπόνδυλο.
Τέλος, τοποθετείται διαμέσου του συρμάτινου οδηγού η ειδική βίδα τιτανίου. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται για όλες τις βίδες. Μετά το τέλος της τοποθέτησης των βιδών, τοποθετούνται οι ράβδοι και γίνεται το κλείδωμα των βιδών.
Η διάρκεια νοσηλείας κυμαίνεται μεταξύ 1-2 ημερών.
Θα μπορείτε να κινηθείτε την ίδια ημέρα της επέμβασης (2-3 ώρες μετά) και θα επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες σε λίγες ημέρες.
Λαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία ονομάζεται η σπονδυλοδεσία που γίνεται με λαπαροσκοπική αντί για ανοιχτή τεχνική.
Στόχος της Λαπαροσκοπικής Σπονδυλοδεσίας είναι να ανακουφίσει τον ασθενή από συμπτώματα πόνου στην οσφυϊκή περιοχή που προκαλούνται από:
Συνήθως αναφερόμαστε σε πρόσθια οσφυϊκή λαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία, που αφορά στην προσπέλαση της πρόσθιας επιφάνειας δύο οσφυϊκών σπονδύλων και πραγματοποίηση από μπροστά της μεταξύ τους ένωσης.
Η προσπέλαση στη σπονδυλική στήλη γίνεται μέσω τεσσάρων μικρών οπών (~1 εκ) στο κοιλιακό τοίχωμα, μέσα από τις οποίες εισάγεται το ενδοσκόπιο και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.
Τα κοιλιακά σπλάχνα παρεκτοπίζονται με προσοχή και το ενδοσκόπιο προωθείται μπροστά από την οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, παρέχοντας στον χειρουργό εξαιρετικό οπτικό πεδίο για την πραγματοποίηση της σπονδυλοδεσίας.
Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τα ειδικά ενδοσκοπικά εργαλεία και περιλαμβάνει την αφαίρεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, την προετοιμασία των δισκικών επιφανειών των σπονδύλων και την τοποθέτηση ενός μεγάλου, λορδωτικού, μεταλλικού κλωβού με οστικό μόσχευμα μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων.
Ανάλογα με την εμπειρία του νευροχειρουργού τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σπονδυλοδεσίας είναι εξαιρετικά σημαντικά σε σύγκριση με άλλα είδη σπονδυλοδεσίας:
Συνήθως χρειάζονται 1-2 ημέρες νοσηλείας.
Θα επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες σε λίγες ημέρες αφού η ανάρρωση είναι εξαιρετικά γρήγορη. Οι τυχόν κακώσεις στους μύες και στα υπόλοιπα μαλακά μόρια κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι ελάχιστες.
Απόλυτη αντένδειξη λαπαροσκοπικής σπονδυλοδεσίας αποτελεί η παρουσία ενδοπεριτοναϊκής λοίμωξης ή φλεγμονώδους νόσου. Σχετικές αντενδείξεις είναι η ύπαρξη ενδοπεριτοναϊκών συμφύσεων από προηγηθείσα επέμβαση ή ακτινοβολία καθώς και η αρτηριοσκλήρυνση των λαγονίων αγγείων.
Η εκφυλιστική νόσος των δίσκων και των αρθρώσεων της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, παρουσιάζεται αρκετά συχνά σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας και είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες αναπηρίας.
Μπορεί να οδηγήσει σε μηχανικό πόνο στην πλάτη, ριζιτικά και χωλώδη συμπτώματα, μειωμένη κινητικότητα και κακή ποιότητα ζωής.
Η μεσοσωμάτια σπονδυλοδεσία, είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τη σταθεροποίηση του επώδυνου τμήματος κίνησης και μπορεί να προσφέρει έμμεση αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων, να αποκαταστήσει την τυχόν λόρδωση και να διορθώσει την παραμόρφωση που έχει υποστεί η σπονδυλική στήλη.
Οι χειρουργικές επιλογές μεσοσωμάτιας σπονδυλοδεσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνουν:
Κατόπιν κλινικής εξέτασης και απεικονιστικών εξετάσεων, ο νευροχειρουργός σας θα επιλέξει την κατάλληλη χειρουργική προσέγγιση. Σκοπός της μεσοσωμάτιας σπονδυλοδεσίας είναι να ανακουφίσει και να απαλλάξει τον ασθενή -συνήθως- από:
Ο νευροχειρουργός σας είναι εκείνος που θα επιλέξει την κατάλληλη χειρουργική τεχνική ανάλογα με την πάθηση σας και το βαθμό εξέλιξης της. Επιγραμματικά, ισχύουν τα εξής:
Ιδιαίτερα στον τομέα της δισκογενούς οσφυαλγίας, η A-LIF έχει εξελιχθεί σε μια αποτελεσματική και κυρίαρχη χειρουργική τεχνική. Η πρόσθια οπισθοπεριτοναϊκή προσπέλαση, διευκολύνει την επαρκή πρόσβαση σε ολόκληρη την κοιλιακή επιφάνεια του εκτεθειμένου δίσκου, επιτρέποντας τη συνολική δισκεκτομή και την άμεση τοποθέτηση του εμφυτεύματος.
Η P-LIF επιτυγχάνει σπονδυλοδεσία στη μέση με την εισαγωγή ενός κλωβού, είτε από οστικό μόσχευμα είτε από συνθετικό υλικό (PEEK ή τιτάνιο) απευθείας στον χώρο του δίσκου.
Η T-LIF είναι μια σύγχρονη προσέγγιση στη χειρουργική της σπονδυλοδεσίας. Πρόκειται για μια επέμβαση που πραγματοποιείται δια του μεσοσπονδύλιου τρήματος για την αφαίρεση ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου και την ένωση δύο ή περισσότερων οστών της σπονδυλικής στήλης (σπονδύλων) μεταξύ τους με τη χρήση βιδών και ενός κλωβού.
Με την Τ-LIF αποφεύγεται η σημαντική ανάταξη της σκληράς μήνιγγας και των νευρικών ριζών. Με την αφαίρεση μιας από τις πρόσθιες αρθρώσεις, υιοθετείται μια διαφορετική τροχιά για την αφαίρεση του δίσκου και την εισαγωγή οστικού μοσχεύματος και κλωβού στο χώρο του δίσκου.
Αυτό, εκθέτει τα νεύρα σε μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού και απαιτεί επίσης λιγότερη μυϊκή σύσπαση (η οποία μπορεί να συμβάλει σε μετεγχειρητικό και μακροπρόθεσμο πόνο στην πλάτη).
Η Axia-LIF γίνεται σε ευθεία γραμμή με τη σπονδυλική σας στήλη, ακριβώς κάτω από την οσφύ σας. Εκτελείται μέσω του ιερού οστού κατά μήκος του άξονα (της γραμμής της σπονδυλικής σας στήλης). Γίνεται κάθετα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο σας.
Εκτός του ότι είναι μία από τις λιγότερο επεμβατικές τεχνικές, υπάρχουν πολλά άλλα πλεονεκτήματα της AxiaLIF:
Η L-LIF, είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση παθήσεων δίσκου στη μέση. Στη συγκεκριμένη τεχνική, δύο ή περισσότερα οστά της σπονδυλικής στήλης ενώνονται για να σταματήσουν την επώδυνη κίνηση, να αποσυμπιέσουν τα νεύρα και να διορθώσουν τη σκολίωση.
Μέσω μιας μικρής τομής στο πλάι της μέσης, αφαιρείται ο δίσκος και εισάγεται ένα οστικό μόσχευμα για την αποκατάσταση του ύψους και την ανακούφιση των νεύρων. Κατά τη διάρκεια της επούλωσης, τα οστά συγχωνεύονται σε ένα συμπαγές οστό.
Η D-LIF, είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία για τη θεραπεία του πόνου στα πόδια ή στην πλάτη που προκαλείται από εκφυλιστική νόσο ενός δίσκου.
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πρόσθιες ή οπίσθιες προσεγγίσεις στη χειρουργική της μέσης, η D-LIF προσεγγίζει την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης από τα πλευρά του ασθενούς. Η προσέγγιση από το πλάι, βοηθά τον χειρουργό να αποφύγει τους κύριους μύες της πλάτης.
Η X-LIF είναι μια προσέγγιση για τη σπονδυλοδεσία κατά την οποία ο χειρουργός προσεγγίζει την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (χαμηλή πλάτη) από το πλάι και όχι από μπροστά (πρόσθια) ή από πίσω (οπίσθια).
Είναι κατάλληλη για συγκεκριμένες διαταραχές της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, όπως η εκφυλιστική νόσος του οσφυϊκού δίσκου, η σπονδυλολίσθηση, η σκολίωση, η παραμόρφωση και ορισμένες υποτροπιάζουσες δισκοκήλες και τύποι οσφυϊκής στένωσης. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλους τους τύπους οσφυϊκών παθήσεων.
Εξαρτάται από την πάθηση σας και το βαθμό εξέλιξης της. Ο νευροχειρουργός σας είναι εκείνος που θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη για την περίπτωση σας κατόπιν κλινικής αξιολόγησης και διαγνωστικών/απεικονιστικών εξετάσεων.
Εξαρτάται από την τεχνική μεσοσωμάτιας σπονδυλοδεσίας που θα εφαρμόσει ο νευροχειρουργός σας ανάλογα με την πάθηση σας και το βαθμό εξέλιξης της.
Κηφισίας 296 & Ναυαρίνου 40, ΤΚ 152 32, Χαλάνδρι
Τηλ: (+30) 210 6826090
Email: [email protected]
Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00-17:00
Σάββατο 09:00-15:00
Λεωφόρος Κεννεντυ 64, 1076, Λευκωσία
Τηλ: (+357) 99291253
Email: [email protected]
Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00-17:00
Designed & Created by MDesigners | Πολιτική Απορρήτου | Όροι χρήσης