Ο μέσος Έλληνας, βρίσκεται σε σύνδεση μέσω του κινητού του τηλεφώνου περίπου 3,5 ώρες την ημέρα. Σε μικρότερες ηλικίες 15-24 ετών αυτός ο χρόνος ξεπερνάει τις 5 ώρες.
Οι περισσότεροι κοιτάζουμε το κινητό μας έχοντας το στο ύψος της κοιλιάς, γέρνοντας το κεφάλι μας προς τα κάτω. Πιθανότατα έχετε την ίδια στάση διαβάζοντας αυτό το άρθρο.
Η κυρτωμένη πλάτη και το σκυφτό κεφάλι για τόσες ώρες την ημέρα, επιβαρύνουν σημαντικά τον αυχένα, αυξάνοντας εξαιρετικά τις πιθανότητες να εμφανίσετε συμπτώματα αυχενικού συνδρόμου αργά ή γρήγορα.
Πώς το κινητό τηλέφωνο επιβαρύνει τον αυχένα;
Το βάρος του κεφαλιού είναι βασικός παράγοντας για τα συμπτώματα πόνου στον αυχένα. Οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι του αυχένα, προορίζονται να υποστηρίξουν το βάρος του κεφαλιού (4-6 κιλά) όταν βρίσκεται σε μια ουδέτερη και ισορροπημένη θέση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Όταν στέλνετε μηνύματα, περιηγείστε στο διαδίκτυο ή στα social media, είναι σύνηθες να σκύβετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός και να κοιτάτε κάτω σε γωνία 45 ή 60 μοιρών. Αυτή η στάση, ασκεί δύναμη περίπου 23-27 κιλών στο λαιμό. Προφανώς, ο αυχένας δεν μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλη πίεση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα αυχενικών παθήσεων.
Συμπτώματα παρατεταμένης κάμψης κεφαλιού
Τα συμπτώματα από παρατεταμένη κάμψη του κεφαλιού κοιτάζοντας το κινητό, σε καμία περίπτωση δεν υπονοούν κάποια συγκεκριμένη πάθηση. Ένας νευροχειρουργός, θα εκτιμούσε σωστά τα συμπτώματα πόνου στον αυχένα κατόπιν φυσικής εξέτασης και λήψης ιστορικού του ασθενούς.
Παρόλα αυτά, τα συνήθη συμπτώματα είναι τα παρακάτω:
-
Αυχεναλγία – Βραχιαλγία
Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο, και να είναι συνεχής ή στιγμιαίος. Μπορεί επίσης να απλώνεται σε μια ευρύτερη περιοχή, όπως το πάνω μέρος της πλάτης ή/και τον ώμο.
-
Περιορισμένη κινητικότητα – Δυσκαμψία αυχένα
Ο λαιμός, το πάνω μέρος της πλάτης και οι ώμοι μπορεί να εμφανίσουν κάποιο σφίξιμο και μειωμένη κινητικότητα, δημιουργώντας ένα αίσθημα δυσφορίας κατά την κίνηση.
-
Πονοκέφαλος
Οι μύες στη βάση του λαιμού θα μπορούσαν να υποστούν κάποιο σπασμό προκαλώντας πόνο. Ο πονοκέφαλος εξαιτίας της κακής στάσης του λαιμού, δίνει την αίσθηση ότι ξεκινάει από τον αυχένα και καταλήγει στο κεφάλι. Ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνουμε κοιτάζοντας οθόνες -ανεξάρτητα από τη στάση του σώματος-, μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο εξαιτίας της καταπόνησης των ματιών.
-
Αυξημένος πόνος κατά την κάμψη του αυχένα
Ο πόνος στον αυχένα τείνει να επιδεινώνεται όταν ο λαιμός κάμπτεται προς τα εμπρός, στη θέση δηλαδή που προκάλεσε αρχικά το πρόβλημα.
3 τρόποι ανακούφισης του πόνου από παρατεταμένη κάμψη του αυχένα
Είτε ο πόνος στον αυχένα προέρχεται από κακή στάση στο κινητό τηλέφωνο είτε από οποιαδήποτε δραστηριότητα ή επάγγελμα που απαιτεί παρατεταμένη κάμψη του αυχένα, μπορεί να μειωθει με τους παρακάτω τρόπους.
-
Μειώστε τη χρήση κινητού τηλεφώνου
Πολλές από τις εργασιακές και κοινωνικές μας δραστηριότητες βασίζονται αναπόφευκτα πλέον στα κινητά τηλέφωνα, αλλά οποιαδήποτε χρονική μείωση στη χρήση κινητού τηλεφώνου, είναι πιθανό να συμβάλλει στη μείωση του πόνου στον αυχένα.
Αντίστοιχα, οποιαδήποτε μείωση χρόνου σε ανάλογη στάση (laptop, διάβασμα, μαγείρεμα κλ.π.) μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη πιο σοβαρών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.
-
Κρατήστε το τηλέφωνο ψηλότερα
Κρατώντας το τηλέφωνο πιο κοντά στο ύψος των ματιών, όπου το κεφάλι/λαιμός είναι σε πιο ουδέτερη θέση, θα μειώσει σημαντικά την πίεση στο λαιμό σας. Αν και μπορεί να το ξεχνάτε στην αρχή, προσπαθήστε να το κάνετε συνήθεια.
-
Ασκήσεις αυχένα – Διατάσεις
Υπάρχουν πολλές διατάσεις που μπορείτε να κάνετε μέσα στην ημέρα και θα ήταν ευεργετικές για τον αυχένα σας. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να κρατάτε μια καλή στάση όταν εργάζεστε. Τραβήξτε τους ώμους ελαφρώς προς τα πίσω και το κεφάλι σε ουδέτερη θέση.
Πίεση πηγουνιού/διάταση αυχένα
Ενώ είστε σε όρθια θέση, σπρώξτε απαλά το πηγούνι σας προς τα πίσω, χωρίς να γείρετε το κεφάλι, κοιτώντας ευθεία. Μείνετε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε. Επαναλάβετε. Θα είναι πιο εύκολο αν ακουμπήσετε την πλάτη και το κεφάλι σας σε έναν τοίχο.
Κάμψη στο πλάι
Λυγίστε το λαιμό σας προς το πλάι, σαν να προσπαθείτε να ακουμπήσετε το αυτί σας στον ώμο σας. Τοποθετήστε το χέρι σας πάνω από το κεφάλι σας και τραβήξτε ελαφρά για να λυγίσετε λίγο περισσότερο (χωρίς να αισθάνεστε ενόχληση). Κρατήστε για λίγα δευτερόλεπτα μετά χαλαρώστε. Επαναλάβετε και στην άλλη πλευρά.
Διάταση ωμοπλάτης
Με τα χέρια στο πλάι και τους αγκώνες λυγισμένους στις 90 μοίρες, τραβήξτε τους ώμους σας προς τα πίσω, σφίγγοντας τις ωμοπλάτες σας μεταξύ τους. Κρατήστε για περίπου δέκα δευτερόλεπτα και μετά επαναλάβετε.
Αν τα συμπτώματα επιμένουν και γίνονται πιο έντονα, συνιστάται να επισκεφθείτε έναν ορθοπαιδικό προκειμένου να αποκλείσετε άλλες τυχόν σοβαρές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη της θεραπείας.
Παραμέληση συμπτωμάτων πόνου στον αυχένα και κίνδυνοι
Κάθε φορά που νιώθουμε πόνο ή ενόχληση, το σώμα μας μας ενημερώνει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι με διαφορετικό τρόπο ή να προσέξουμε. Η παραμέληση των συμπτωμάτων χωρίς την άμεση αντιμετώπιση της αιτίας, αναπόφευκτα θα επιδεινώσει το πρόβλημα.
Η παραμέληση συμπτωμάτων αυχενικού συνδρόμου, μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο σοβαρές εκφυλιστικές καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης.