Υπάρχουν μερικά θέματα υγείας που δεν αντιμετωπίζονται με συντηρητικές μεθόδους αλλά απαιτούν παρεμβατικούς τρόπους, όπως μία απλή ή πιο απαιτητική χειρουργική επέμβαση.
Έτσι, το άγχος, ο φόβος και οι απαισιόδοξες σκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη με τρομερή ταχύτητα, χωρίς να μπορούμε να τις διαχειριστούμε ή έστω να τις μετριάσουμε.
Έτσι, εκτός από τον σωματικό πόνο βιώνουμε έντονη ανησυχία, άγχος και κυρίως φόβο για την διαδικασία της επέμβασης, την έκβασης της αλλά και την ανάκαμψη μας.
Ο φόβος για μία χειρουργική επέμβαση και συγκεκριμένα μία επέμβαση σπονδυλικής στήλης είναι κάτι πολύ κοινό και συνηθισμένο.
Η σπονδυλική στήλη είναι μια κρίσιμη περιοχή του σώματος που στο μυαλό του ασθενή η επέμβαση μπορεί να συνδέεται ακόμη και με το τρομακτικό σενάριο της παράλυσης, καθιστώντας επομένως τον φόβο του ασθενή εκτός από συνήθη και φυσιολογικό.
Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 60 έως το 80% των ατόμων των δυτικών πληθυσμών βιώνουν αυτό που λέγεται «προεγχειρητικό άγχος».
Στο άρθρο αυτό θα ανακαλύψετε τους πιο κοινούς φόβους που κατακλύζουν τους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση σπονδυλικής στήλης και τους τρόπους αντιμετώπισης – διαχείρισής τους.
5 κοινοί φόβοι για τις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης
«Φοβάμαι το χειρουργείο» είναι η πιο συνήθης φράση που θα δηλώσει ένας ασθενής ο οποίος πρόκειται να υποβληθεί σε μια επέμβαση σπονδυλικής στήλης. Κάθε ασθενής όμως, βιώνει τον φόβο από διαφορετική σκοπιά.
Ας εξετάσουμε ποιοι είναι οι 5 πιο διαδεδομένοι φόβοι που βιώνουν οι ασθενείς σε αυτές τις περιπτώσεις και πώς μπορούν να τους μειώσουν:
1.Φόβος για χειρουργικό λάθος
Τα χειρουργικά λάθη μπορεί να συμβαίνουν σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, δεν παύουν όμως να αποτελούν μία πιθανή περίπτωση που προκαλεί ανησυχία και άγχος σε ένα ασθενή.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να βρείτε έναν έμπειρο νευροχειρουργό σπονδυλικής στήλης με μεγάλο ιστορικό επιτυχίας όσον αφορά στην εκτέλεση της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη.
2. Φόβος για μακρά και επώδυνη ανάρρωση
Το σενάριο μιας μακράς και επώδυνης ανάρρωσης είναι για πολλούς εφιαλτικό. Αρκετοί ασθενείς υποθέτουν ότι η ανάκαμψη μετά την επέμβαση θα διαρκέσει πολύ και θα είναι δύσκολη.
Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών, οι χειρουργοί διεξάγουν τις περισσότερες επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης χωρίς να αφήνουν μεγάλες τομές ή εκτεταμένο χειρουργικό τραύμα.
Σίγουρα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα νιώθετε πόνο ή ενόχληση στην περιοχή, όμως σε λίγες μέρες ή βδομάδες θα έχετε αναρρώσει σε βαθμό που θα σας επιτρέπει να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Αυτό εξαρτάται βέβαια από το είδος και το σημείο της επέμβασης.
3. Φόβος για αποτυχία της επέμβασης
Μερικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνουν την ανάγκη μεταμόσχευσης οστού.
Ενώ ο χειρουργός καταβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε να γίνει η μεταμόσχευση με επιτυχία, το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το αν το σώμα του ασθενή θα δεχτεί ή όχι το μόσχευμα.
Φυσικά οι περιπτώσεις αποτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη δεν αποτελούν τον κανόνα. Ειδικά αν ο χειρουργός σας έχει εξαιρετικό ιστορικό εκτέλεσης παρόμοιων επεμβάσεων δεν θα πρέπει να ανησυχείτε.
4. Φόβος για επιδείνωση του πόνου μετά την επέμβαση
Αν ο πόνος, το μούδιασμα και τα προβλήματα κινητικότητας που αντιμετωπίζετε λόγω της πάθησης της σπονδυλικής στήλης είναι έντονα, υπάρχει περίπτωση να θεωρήσετε ότι αυτά τα συμπτώματα θα συνεχιστούν και μετά την επέμβαση ή ακόμη και ότι θα επιδεινωθούν εξαιτίας αυτής.
Η μη αποτελεσματικότητα των συντηρητικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας μπορεί να σας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ούτε η χειρουργική επέμβαση θα φέρει την επιθυμητή ανακούφιση από τον πόνο.
Οι πιθανότητες όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι σχεδόν μηδαμινές αν αναλάβει την επέμβαση ένας έμπειρος και ικανός χειρουργός.
Αντίθετα, το να μην υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση είναι μία λανθασμένη επιλογή που μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερο πόνο με μακροχρόνιες συνέπειες.
5. Φόβος για ξύπνημα από αναισθησία κατά τη διάρκεια της επέμβασης
Είναι αρκετά τρομακτικό να ακούτε την ιστορία ενός ασθενή που ξύπνησε κατά τη διάρκεια της επέμβασης και συνειδητοποίησε τι συνέβαινε ενώ δεν μπορούσε να κινηθεί.
Προσπαθήστε να αποβάλλετε αυτές τις σκέψεις, κάνοντας συγκρίσεις με την επερχόμενη κατάσταση σας, αφού καθόλη τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης θα βρίσκεται ένας αναισθησιολόγος στο πλευρό σας, που θα είναι υπεύθυνος να σας υπνωτίσει και να σας κρατήσει στη θέση σας.
Τρόποι αντιμετώπισης φόβου για το χειρουργείο – Συμβουλές
Το πρώτο βήμα για τη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση των φόβων σας για την επέμβαση σπονδυλικής στήλης είναι να κατανοήσετε από πού πηγάζουν οι φόβοι αυτοί και σε ποιες παρανοήσεις και παρερμηνείες μπορεί να οφείλονται.
Για παράδειγμα, μία κακή εμπειρία ενός φίλου ή συγγενή που υποβλήθηκε σε παρόμοια επέμβαση μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και στην περίπτωσή σας.
Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, πρέπει να προσπαθήσετε να παραμείνετε ήρεμοι και αισιόδοξοι πριν από μία επέμβαση σπονδυλικής στήλης, ακολουθώντας όσο πιστά γίνεται τις εξής συμβουλές:
1.Προετοιμασία και σχεδιασμός της αποκατάστασης
Θα σας βοηθήσει πολύ να προετοιμαστείτε ψυχολογικά πριν την επέμβαση αν έχετε προκαθορίσει το σχέδιο αποκατάστασης που θα ακολουθήσετε.
Μάθετε εκ των προτέρων το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα επούλωσης, τις φάσεις ανάρρωσης που θα ακολουθήσουν, την ιατρική παρακολούθηση που συνιστάται μετέπειτα και προσδιορίστε ποιος θα είναι δίπλα σας μέχρι να επανέλθετε πλήρως.
2. Ακριβής πληροφόρηση γύρω από την επέμβαση
Σύμφωνα με μία μελέτη του 2018, οι πληροφορίες σχετικά με την επερχόμενη χειρουργική επέμβαση, τη διαδικασία που περιλαμβάνει και τον τρόπο αποκατάστασης μπορούν να ρυθμίσουν το άγχος και την κατάθλιψη του ασθενή που θα υποβληθεί σε επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.
Όσο καλύτερη και ακριβέστερη πληροφόρηση έχετε σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα της επέμβασης και το χρονοδιάγραμμα ανάρρωσης, τόσο πιο ωφέλιμο θα είναι για εσάς, καθώς θα έχετε «ρεαλιστικές προσδοκίες» για την περίοδο που θα ακολουθήσει.
Η πληροφόρηση αυτή θα πρέπει φυσικά να προέρχεται από τον γιατρό σας ή άλλες αξιόπιστες πηγές, και όχι από προσωπική σας έρευνα στο διαδίκτυο.
Εκτός από ορισμένους αξιόπιστους ιστότοπους, υπάρχει πληθώρα παραπλανητικών και ανακριβών πληροφοριών στο διαδίκτυο, που θα επιδεινώσουν αντί να μειώσουν το άγχος σας.
Επιπλέον, η κατανόηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη και η γνώση των στατιστικών στοιχείων των θετικών αποτελεσμάτων σε σχέση με επιπλοκές της θα σας προετοιμάσει καλύτερα πριν από αυτή, μειώνοντας το υπερβολικό στρες.
Ίσως διαχειριστείτε καλύτερα τον φόβο σας όταν μάθετε ότι μερικές από τις πιο επίφοβες επιπλοκές της επέμβασης μπορεί να μην εμφανιστούν σχεδόν ποτέ.
3. Ασκήσεις-πρακτικές χαλάρωσης
Προκειμένου να διατηρήσετε την ηρεμία και την θετικότητά σας πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση, δοκιμάστε μερικές πρακτικές χαλάρωσης.
Ασκήσεις και πρακτικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, οι αργοί περίπατοι και η ήπια γιόγκα -εφόσον εγκρίνονται από το γιατρό σας- αποδεικνύονται αρκετά αποτελεσματικές τόσο σε προεγχειρητικό, όσο και σε μετεγχειρητικό στάδιο.
Ακόμη, η διαχείριση της σκέψης, η αποφυγή της καταστροφολογίας και η επιλογή σκέψεων που σας κάνουν να νιώθετε ήρεμοι και χαλαροί είναι εξίσου σημαντικές τακτικές.
5. Άτομα για υποστήριξη μετά την επέμβαση
Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστείτε ένα άτομο που θα σας υποστηρίξει μετεγχειρητικά σε πρακτικό και ψυχολογικό επίπεδο.
Ένας σύντροφος, μέλος της οικογένειας ή στενός φίλος θα πρέπει να σας βοηθήσει την περίοδο ακριβώς μετά την επέμβαση, παρέχοντας όχι μόνο σωματική βοήθεια αλλά και συντροφιά και ψυχική ανάταση, μέσα από τα θετικά συναισθήματα που θα σας προκαλεί η ίδια η παρουσία του.
Αρκεί να προσδιορίσετε ποιο δικό σας άτομο μπορεί να αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο και με ποιους τρόπους μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική ανάρρωσή σας.
6. Επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη
Σε περίπτωση που το προεγχειρητικό ή μετεγχειρητικό άγχος που βιώνετε είναι μη διαχειρίσιμο και υπερβολικού βαθμού, επηρεάζοντας την καθημερινότητά σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ψυχολόγο της ομάδας μας.
Ένας επαγγελματίας ψυχοθεραπευτής που είναι ειδικός σε θέματα συμβουλευτικής και ανάλυσης της συμπεριφοράς και της ψυχολογίας θα σας βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων που σας κυριεύουν πριν ή μετά την επέμβαση.
Συχνές ερωτήσεις
1. Ποιες σκέψεις θα με βοηθήσουν να σταματήσω να φοβάμαι το χειρουργείο;
Όταν βιώνετε έντονο άγχος και φόβο για μία επερχόμενη επέμβαση της σπονδυλικής στήλης θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι που βιώνετε τέτοια συναισθήματα, αφού πολλοί άλλοι βρίσκονται σε παρόμοια θέση.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε ανησυχία για την επέμβαση σε ένα κρίσιμο σημείο όπως η σπονδυλική στήλη. Αυτή η συνειδητοποίηση από μόνη της θα σας βοηθήσει πολύ.
Επίσης, σκεφτείτε ότι τόσο ο γιατρός, όσο και το κοντινό σας περιβάλλον θα είναι εκεί για εσάς για υποστήριξη και βοήθεια στο κρίσιμο στάδιο της αποκατάστασης και της ανάρρωσής σας.
Προσπαθήστε να αποβάλλετε οποιαδήποτε αρνητική σκέψη ή σενάριο για την έκβαση της επέμβασης, δίνοντας έμφαση στα οφέλη που θα σας προσφέρει:
- Λιγότερος ή καθόλου πόνος στη μέση ή σε όποιο σημείο της σπονδυλικής σας στήλης πάσχει.
- Περισσότερη κινητικότητα και ικανότητα άσκησης και σωματικών δραστηριοτήτων χωρίς άλγος και ενοχλήσεις.
Πηγές:
- https://www.spineclinicpune.com/spinecare/terms/Are-you-afraid-of-Spine-Surgery-Do-not-Panic-A-message-from-Dr-Hrushikesh-Mehata/4148
- https://www.spinesurgeon.in/why-are-some-patients-afraid-of-spine-surgery-fears-common-misconceptions-about-spine-surgery/
- https://www.spineuniverse.com/wellness/stress-management/tips-calm-spine-surgery-anxiety
- https://www.inspiredspine.com/news-blog/2016/march/5-patient-fears-before-spine-surgery-how-to-conq/