Το αυχενικό σύνδρομο ή “αυχενικό”, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους ασθενείς για να περιγράψουν κάθε είδους πόνο ή ενόχληση που έχουν στην περιοχή του αυχένα. Δεν αποτελεί δόκιμο ιατρικό όρο, αφού τα συμπτώματα της αυχεναλγίας μπορεί να οφείλονται σε διάφορα αίτια -όπως θα δείτε παρακάτω- που αντιστοιχούν σε διαφορετικές παθήσεις.
Περιεχόμενα:
Αίτια Αυχενικού Συνδρόμου
Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (αποτελούμενη από 7 σπονδύλους) έχει μεγάλη σημασία για το υπόλοιπο σώμα. Εκτός του ότι στηρίζει το κεφάλι, επιτρέπει ένα μεγάλο εύρος κινήσεων στο σώμα.
Αυτό το περίπλοκο σύστημα αρθρώσεων, νεύρων, σπονδύλων και μυών, εάν υποστεί κάποιο τραυματισμό ή φθορά, ο πόνος στον αυχένα μπορεί να ταλαιπωρήσει αρκετά έναν άνθρωπο στην καθημερινότητα του.
Τα βασικά αίτια του αυχενικού συνδρόμου, είναι είτε μυϊκά είτε προέρχονται από φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων στην περιοχή του αυχένα.
Τα μυϊκά αίτια σχετίζονται με “κακές” συνήθειες στην καθημερινότητα μας, σε κάποια απότομη κίνηση ή έντονη κόπωση των μυών. Παραδείγματα:
- Πολύωρη καθιστική εργασία με λάθος στάση σώματος.
- Λάθος στάση σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.
- Καταπόνηση των μυών του αυχένα από χειρονακτική εργασία ή αθλητικές δραστηριότητες.
- Κάκωση από κάποια απότομη κίνηση.
- Διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης κατόπιν κάκωσης από τροχαίο ατύχημα, πτώση ή αθλητική δραστηριότητα.
Τα πιο σοβαρά και σπανιότερα αίτια είναι:
- Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στην αυχενική μοίρα.
- Αυχενική σπονδύλωση / αυχενική μυελοπάθεια.
- Κάταγμα σπονδύλων ή/και εξάρθρημα από τραυματισμό ή τροχαίο ατύχημα.
- Σοβαρή κάκωση από τροχαίο ατύχημα.
- Σπανιότερα αίτια:
- ρευματοειδής αρθρίτιδα
- σύνδρομο Chiari
- αυχενική δυστονία
- όγκος στη σπονδυλική στήλη
- οστικό απόστημα.
Αυχενικό Σύνδρομο Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι ανάλογα με την αιτία πρόκλησης του, την ένταση του πόνου ή της ενόχλησης και τη συχνότητα εμφάνισης τους.
Δείτε τα συμπτώματα με σειρά προτεραιότητας από το πιο ήπιο έως το πιο έντονο:
- Ήπια ενόχληση από “πιάσιμο” στον αυχένα.
- Δυσκαμψία και ανεκτός πόνος κατά την κίνηση του αυχένα.
- Έντονος πόνος στον αυχένα.
- Αυχενικός πόνος συνδυαστικά με μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και αδυναμία.
- Αντανάκλαση του πόνου, του μυρμηγκιάσματος, του μουδιάσματος και της αδυναμίας στους ώμους και στα χέρια.
- Νευρολογικά προβλήματα λόγω πίεσης στο νωτιαίο μυελό και στα νεύρα.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου αντιμετωπίζονται συντηρητικά, δημιουργώντας απλώς ταλαιπωρία και δυσκολίες στην καθημερινότητα του ασθενούς.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παροδικά και να διαρκούν λίγες ημέρες ή μήνες, ή χρόνια και να διαρκούν μήνες ή και χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η διάγνωση και η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου πρέπει να είναι άμεση για να αποφύγετε την περιττή ταλαιπωρία ή τυχόν επιδείνωση.
Διάγνωση Αυχενικού Συνδρόμου
Η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου έχει σχέση με την αιτία που προκάλεσε τα ανάλογα συμπτώματα. Κατόπιν λοιπόν λήψης του ιστορικού σας, ο ιατρός σας θα προβεί σε κλινική εξέταση που περιλαμβάνει:
- Έλεγχο κινητικότητας αυχένα.
- Εντοπισμό τυχόν ευαίσθητου σημείου.
- Έλεγχο λειτουργικότητας νεύρων και μυών σε χέρια και πόδια.
Αν ο ιατρός σας το κρίνει απαραίτητο και με βάση τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης, θα σας συστήσει κάποιες τυχόν απεικονιστικές εξετάσεις:
- Ακτινογραφία αυχένα.
- Μαγνητική Τομογραφία αυχένα.
- Αξονική Τομογραφία αυχένα.
- Ηλεκτρομυογράφημα στους μύες του αυχένα.
Αυχενικό Σύνδρομο Θεραπεία
Η θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου, έχει άμεση σχέση με τον εντοπισμό της ακριβούς αιτίας πρόκλησης των όποιων συμπτωμάτων, που καθορίζεται από τη σωστή διάγνωση. Συνήθως, η θεραπεία είναι συντηρητική ενώ σε κάποιες πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι χειρουργική.
Συντηρητική θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου σχετίζεται με μυϊκή κόπωση, μυϊκές θλάσεις και διαστρέμματα και αντιμετωπίζεται με:
- Ανάπαυση και ξεκούραση.
- Ήπια φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη).
Τα συμπτώματα υποχωρούν σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.
Σε περιπτώσεις που το αυχενικό σύνδρομο σχετίζεται με κάποια χρόνια εκφυλιστική νόσο της σπονδυλικής στήλης, η συντηρητική θεραπεία -εκτός από τα παραπάνω- επικεντρώνεται σε:
- Ειδική φαρμακευτική αγωγή υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού σας.
- Ακινητοποίηση του αυχένα με κολάρο-περιλαίμιο.
- Φυσικοθεραπεία (υπέρηχοι, μαλάξεις, κινησιοθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία) και εξατομικευμένες ασκήσεις.
Χειρουργική θεραπεία
Αν η συντηρητική θεραπεία δεν αντιμετωπίσει τα συμπτώματα επαρκώς ή καθόλου, ή εάν αυτά επανέρχονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανότατα (σε πιο σπάνιες περιπτώσεις) η αιτία είναι πιο σοβαρή, και σχετίζεται με πίεση των νεύρων και του νωτιαίου μυελού στην περιοχή του αυχένα (αυχενική μυελοπάθεια, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, σοβαρός τραυματισμός).
Η θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτεί νευροχειρουργική επέμβαση κι έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην υποχώρηση των συμπτωμάτων όταν διενεργείται από εξειδικευμένο νευροχειρουργό.
Υπάρχουν πλέον αναίμακτες κι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές σπονδυλικής στήλης, με μικρούς χρόνους νοσηλείας και αποθεραπείας.
Συχνές ερωτήσεις
1. Πώς μπορώ να προλάβω το αυχενικό σύνδρομο;
Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί προληφθεί, αποφεύγοντας συστηματικά καθημερινές συνήθειες που καταπονούν την αυχενική μοίρα μακροπρόθεσμα. Ενδεικτικά:
- Ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης σε πολύωρη καθιστική στάση.
- Ήπιες διατάσεις τακτικά μέσα στην ημέρα.
- Αποφυγή άρσης βαρών από τη μια πλευρά του σώματος.
- Τακτική άσκηση που δεν επιβαρύνει το μυϊκό σύστημα.
- Σωστή στάση σώματος στον ύπνο, σε καλό στρώμα και μαξιλάρι.
2. Πώς σχετίζεται το αυχενικό σύνδρομο με την ηλικία;
Συνήθως τα συμπτώματα αυχενικού συνδρόμου εμφανίζονται μετά τα 25-30 έτη, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνιση τους και σε νεότερης ηλικίας άτομα.
3. Μπορεί η ζάλη ή ο πονοκέφαλος να οφείλονται σε αυχενικό σύνδρομο;
Ο πονοκέφαλος αποτελεί πιο συχνό σύμπτωμα από τη ζάλη λόγω πόνου στον αυχένα, αλλά θα πρέπει να αποκλειστούν πρώτα άλλες τυχόν παθήσεις.
4. Ποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση αυχενικού συνδρόμου;
Σίγουρα οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα αυχενικού συνδρόμου, αφού με την πάροδο των ετών επέρχεται φυσιολογική φθορά στην σπονδυλική στήλη. Άλλοι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τη φύση της καθημερινής εργασίας ή την έντονη αθλητική δραστηριότητα, με γενετικούς παράγοντες και με το κάπνισμα.