Μυοπεριτοναϊκός πόνος

Μυοπεριτοναϊκός πόνος

Τι ορίζεται ως σύνδρομο μυοπεριτοναϊκού πόνου;

Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια εμμένοντος μυοσκελετικού πόνου, ιδιαίτερα στην αυχενική και την οσφυϊκή περιοχή. Ορίζεται ως το σύνδρομο εκείνο του μυοσκελετικού πόνου που προκαλείται από ένα ή περισσότερα ευαίσθητα σε διέγερση σημεία ( trigger points ) και τον συνοδευτικό ανταλγικό πόνο που εκλύεται. Αυτά τα σημεία είναι μικρά υπερευαίσθητα οζίδια που εντοπίζονται στους σκελετικούς μύες σε διάταξη δίκην σχοινιού. Μπορούν να διαπιστωθούν ψηλαφητικά κατά την κλινική εξέταση. Το σύνδρομο αυτό συνήθως επηρεάζει την κατώτερη οσφυϊκή μοίρα και τον αυχένα. Συνήθως αφορά ασθενείς μέσης ηλικίας, με μια χαρακτηριστικά μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Χαρακτηριστικά, προηγείται της εκδήλωσης της νόσου τραυματισμός ή έντονη σωματική κόπωση της περιοχής.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία συνίσταται στην έγχυση στα ευαίσθητα σημεία τοπικών αναισθητικών, το οποίο ακολουθείται από ασκήσεις χαλάρωσης των μυών της περιοχής. Αντίθετα, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης της περιοχής αντενδείκνυνται. Η θερμότητα και οι χειρομαλάξεις μπορούν να βοηθήσουν. Αναφέρεται ότι ο μόνος τρόπος διάγνωσης είναι μέσω κλινικής εξέτασης και δεν υπάρχει ειδική απεικονιστική ή άλλη εξέταση.

 

Βιβλιογραφία

  1. Raj PP, Paradise LA: Myofascial pain syndrome. Semin Pain Med  2004; 2:167-174.
  2. Buskila D: Fibromyalgia, chronic fatigue syndrome, and myofascial pain syndrome. Curr Opin Rheumatol  2001; 13:117-127.
  3. Yunus M, Masi AT, Calabro JJ, et al: Primary fibromyalgia (fibrositis): clinical study of 50 patients with matched normal controls. Semin Arthritis Rheum  1981; 11:151-171.

Δείτε σε βίντεο

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics