Κεφαλαλγία Τάσης

Κεφαλαλγία Τάσης

Τι ορίζεται ως κεφαλαλγία τάσης;

 Αποτελεί την πιο συχνή μορφή κεφαλαλγίας, και αυτή που πολλοί άνθρωποι αποκαλούν κοινή κεφαλαλγία, σε αντίθεση με την ημικρανία. Η κεφαλαλγία αυτή χαρακτηρίζεται από αμφοτερόπλευρο, συσφιχτικό και πιεστικό πόνο ήπιας έως μέτριας έντασης, που εκδηλώνεται σε βραχείας διάρκειας επεισόδια με ποικίλη χρονικά διακύμανση ( επεισοδιακή μορφή ) ή που παρατηρούνται σε μόνιμη βάση ( χρόνια μορφή ). Η κεφαλαλγία δεν συνδυάζεται με τα τυπικά χαρακτηριστικά της ημικρανίας, εκτός από την ναυτία που συνοδεύει την χρόνια μορφή. Είναι ελαφρά μόνο συχνότερη στις γυναίκες και η μέση ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων είναι μεταξύ 25 και 30 ετών.

Πως θεραπεύεται;

  • Τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη είναι αποτελεσματικά όταν χορηγούνται στην οξεία φάση της κεφαλαλγίας με φάρμακο εκλογής την ακεταμινοφαίνη.
  • Ο συνδυασμός αυτών των φαρμάκων με κωδεϊνη, καφεΐνη και αγχολυτικά αυξάνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
  •  Σε χρόνιες μορφές κεφαλαλγίας τάσης, συνιστάται η εφαρμογή προφυλακτικής θεραπείας με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, και συγκεκριμένα αμιτριπτυλλίνη.

 

Βιβλιογραφία

  1. Ashina M. Neurobiology of chronic tension-type headache. Cephalalgia 2004; 24(3):161–72.
  2. Stovner L, Hagen K, Jensen R, et al. The global burden of headache: a documentation of headache prevalence and disability worldwide. Cephalalgia 2007;27(3): 193–210.
  3. Jensen R, Stovner LJ. Epidemiology and comorbidity of headache. Lancet Neurol2008;7(4):354–61.

Δείτε σε βίντεο

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics