Καρκινικός Πόνος (λόγω καρκίνου παγκρέατος, παχέος εντέρου, πνεύμονος, Μαστού και Οστών)

Καρκινικός Πόνος (λόγω καρκίνου παγκρέατος, παχέος εντέρου, πνεύμονος, Μαστού και Οστών)

Ο πόνος ενός ασθενούς με καρκίνο, ιδίως όταν εντοπίζεται αμφοτερόπλευρα στο επίπεδο του θώρακα, της κοιλίας και της πυέλου, είναι από τους πλέον δύσκολους να αντιμετωπισθεί νευροχειρουργικά. Θεωρούμε δεδομένο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ασθενείς όπου όλες οι κλασσικές φαρμακευτικές αναλγητικές θεραπείες έχουν αποτύχει και το προσδόκιμο επιβίωσης αυτών είναι λίαν περιορισμένο, οπότε πρέπει να δοκιμάσουμε μια τεχνική η οποία να μην υποβάλλει τον ασθενή σε ένα μεγάλο χειρουργείο και να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Δύο κλασσικά εφαρμοζόμενες τεχνικές αποσκοπούν στην διακοπή της πορείας των νευρικών ινών που άγουν τον πόνο από την πάσχουσα περιοχή ( ο πόνος αυτός συνήθως οφείλεται σε διήθηση των εκεί υπαρχόντων νευρικών πλεγμάτων από την νόσο ), στο επίπεδο του νωτιαίου μυελού. Οι τεχνικές αυτές είναι:

  • Η διαδερμική και η ανοιχτή οπισθοπλάγια χορδοτομή. Παρέχει την δυνατότητα πλήρους απαλλαγής από τον πόνο και είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν η κατανομή του πόνου είναι μονόπλευρη. Είναι μια σχετικά γρήγορη και καλά ανεκτή επέμβαση από τον ασθενή, η επικινδυνότητά της έχει μειωθεί σημαντικά με την χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου, πάντοτε όμως παραμένει ο κίνδυνος της παράλυσης των κάτω άκρων και της απώλειας του ελέγχου των σφιγκτήρων.
  • Μέση μυελοτομή. Η επέμβαση αυτή περιλαμβάνει την μερική διατομή του νωτιαίου μυελού κατά την μέση γραμμή, με σκοπό να διακόψει την συνέχεια των νευρικών ινών που άγουν τον πόνο και χιάζονται κατά την μέση γραμμή και περνούν στο αντίθετο ημιμόριο του νωτιαίου μυελού καθώς συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του πόνου που οφείλεται σε βλάβη στην κατώτερη κοιλιακή και πυελική περιοχή. Χαρακτηριστικά χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πόνου από καρκίνο του προστάτη, του ορθού και των ωοθηκών, προσφέρει αμφοτερόπλευρη ανακούφιση αλλά το μειονέκτημα είναι ο κίνδυνος της παράλυσης και ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας δεν κρατά επί μακρόν.
  • Σε περιπτώσεις καρκινικού πόνου από διήθηση νευρικών πλεγμάτων από καρκίνο του παγκρέατος, εφαρμόζεται η θωρακική συμπαθεκτομή.

 

Βιβλιογραφία

  1. Nauta JW, Haring Hewitt E, Westlund KN, Willis WD Jr. Surgical interruption of a midline dorsal column visceral pain pathway.J Neurosurg 1997; 86:538-542
  2. Cybels JM, Sweet WH. Percutaneous anterolateral cordotomy. In: Cybels JM, Sweet WH, eds. Neurosurgical Treatment of Persistent Pain. Basel : Karger;1989:173-179

Δείτε σε βίντεο

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics