Ισχιαλγία - Ριζοπάθεια

Ισχιαλγία - Ριζοπάθεια

Τι είναι η ισχιαλγία;

 Είναι μια μορφή πόνου που εξορμάται από την κατώτερη οσφυική περιοχή και αντανακλά κυρίως στην έξω επιφάνεια του μηρού και στην οπίσθια επιφάνεια της κνήμης, με επέκταση ως τα πέλματα. Μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο κάτω άκρα και συνοδεύεται από υπαισθησία ή αίσθημα νυγμών στο κάτω άκρο.

 Πως προκαλείται;

Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο και μακρύτερο νεύρο του σώματος και σχηματίζεται από την συνένωση πολλών νευρικών ριζών που εξορμώνται από την οσφυϊκή και την ιερά μοίρα του νωτιαίου μυελού και πορεύεται διακλαδιζόμενο σε όλο το μήκος του κάτω άκρου. Οτιδήποτε προκαλεί ερεθισμό κατά μήκος της πορείας του νεύρου μπορεί να οδηγήσει σε κλινική εικόνα ισχιαλγίας, με τις συχνότερες αιτίες να είναι οι εξής:

  • Υπερβολική φόρτιση της οσφυϊκής μοίρας ( π.χ άρση σημαντικού βάρους ) ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης – έκτασης.
  • Κάκωση της περιοχής ( π.χ από πτώση ).

Η υπερβολική καταπόνηση της περιοχής μπορεί να προκαλέσει αυξημένη τάση και σπασμό των μυών της περιοχής, υπεξάρθρημα, μυϊκούς τραυματισμούς και συνδεσμικές κακώσεις, τραυματισμούς των μεσοσπονδυλίων διαρθρώσεων, καταστάσεις που συνολικά προκαλούν ερεθισμό του ισχιακού νεύρου.

Η οσφυαλγία της κατώτερης οσφυϊκής περιοχής και η ισχιαλγία μπορούν επίσης να προκληθούν από όγκους, φλεγμονές, ραγείσα κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, οστεοπόρωση, οσφυϊκή σπονδύλωση, ή οσφυϊκή στένωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Πόνος της οσφύος που αντανακλά στο ένα ή και στα δύο κάτω άκρα.
  • Υπαισθησία ή αίσθημα νυγμών στα κάτω άκρα.
  • Σε πιο σοβαρές καταστάσεις προστίθεται και μυϊκή αδυναμία.

Οι εξετάσεις οι οποίες χρειάζονται για την διάγνωση και η αντιμετώπιση της πάθησης περιγράφονται στο κεφάλαιο της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Δείτε σε βίντεο

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics