Διάμεση Κυστίτιδα

Διάμεση Κυστίτιδα

ο σύνδρομο αυτό, γνωστό και ως σύνδρομο της επώδυνης κύστης (PBS) ή σύνδρομο της υπερευαίσθητης κύστης (HBS) αποτελεί μια χρόνια διαταραχή της ουροδόχου κύστης με άγνωστη αιτιολογία με συμπτώματα πόνου, ερεθισμού, πίεσης ή μιας δυσάρεστης αίσθησης εντός ή γύρω από την κύστη και συνήθως συνδυάζεται με μια συχνή και επιτακτική ανάγκη για ούρηση κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Μπορεί να παρατηρείται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλες διαταραχές ή άλλα χρόνια σύνδρομα πόνου που περιλαμβάνουν την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ινομυαλγία, άλγος του βολβού του πέους, ή αυτοάνοσα νοσήματα όπως το σύνδρομο Sjögren.

Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να παραπέμπουν σε μικροβιακή κυστίτιδα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη λοίμωξης ούτε κάποιο άλλο εύρημα που να δικαιολογεί τα συμπτώματα.

Πως αρχίζει η νόσος;

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται αυτόματα, χωρίς κανένα σαφές εκλυτικό αίτιο, ή μερικές φορές έπονται μιας επέμβασης, συνήθως μετά από υστερεκτομή ή άλλες γυναικολογικές επεμβάσεις, μετά από τοκετό, ή μετά από μια βακτηριακή λοίμωξη της κύστης ή υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Τα συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν αιφνίδια και σε έντονο βαθμό, αλλά μπορεί επίσης να ξεκινήσουν τελείως ήπια πιθανώς με περισσότερες του συνήθους ουρήσεις και να αναπτύσσονται αργά με την πάροδο πολλών ετών.

Τι την προκαλεί;

Δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής η υπεύθυνη υποκείμενη αιτία.

 Ποιους κυρίως επηρεάζει;

Το 80 -90 % των ασθενών είναι γυναίκες ενώ το 10 -20% των ασθενών είναι άντρες που μπορεί στο παρελθόν ναείχαν εσφαλμένα διαγνωσθεί ότι έπασχαν από μη μικροβιακή προστατίτιδα ή προστατοδυνία. Σημειώνεται ότι η νόσος μπορεί να αφορά και παιδιά.

Τι θεραπείες προτείνονται;

  • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αντιϊσταμινικά, αντισπασμωδικά, αντιφλεγμονώδη, οπιοειδή αναλγητικά και αντιεπιληπτικά.
  • Νευροτροποίηση – ηλεκτροδιέγερση των νεύρων που ελέγχουν την λειτουργία της κύστης. Βοηθά στο να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες συσπάσεις της κύστης και να αποκατασταθεί η φυσιολογική της λειτουργικότητα.

 

Βιβλιογραφία

  1. Rothrock JF. Understanding migraine: a tale of hope and frustration. Headache2011;51(7):1188Y1190.
  2. Lipton RB, Bigal ME, Diamond M, et al. Migraine prevalence, disease burden, and the need for preventive therapy. Neurology 2007;68(5):343Y349.
  3. Loder E. Triptan therapy in migraine. N Engl J Med 2010;363(1):63Y70.

Δείτε σε βίντεο

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics