Αραχνοειδής Κύστη

Αραχνοειδής Κύστη

Τι είναι η αραχνοειδής κύστη;

Αποτελούν τον πιο συχνό τύπο εγκεφαλικών κύστεων και αποτελούν συγγενείς βλάβες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της διαίρεσης της αραχνοειδούς μεμβράνης. Δεν είναι όγκοι αλλά κοιλότητες που πληρούνται από υγρό και αναπτύσσονται σε μια από τις τρεις στοιβάδες ιστού που καλύπτουν τον εγκεφαλικό ιστό.

Ποια είναι τα συμπτώμτα;

Οι περισσότερες κύστεις που θα εκδηλώσουν κλινική σημειολογία, εντοπίζονται χρονικά νωρίς στην παιδική ηλικία. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την εντόπιση της κύστης και μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 

 • Κεφαλαλγία
 • Ναυτία / έμετοι
 • Ληθαργικότητα
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Προβολή της μάζας της κύστης στο κρανίο
 • Εστιακά νευρολογικά σημεία λόγω της πίεσης σε γειτονικές δομές
 • Αναπτυξιακή καθυστέρηση
 • Αποφρακτικός υδροκέφαλος εξ αιτίας της παρεμπόδισης της κυκλοφορίας του Ε.Ν.Υ.
 • Ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως πρώιμη έναρξη της ήβης
 • Διαταραχές οπτικών πεδίων – οπτικής οξύτητος

 

Οι αραχνοειδείς κύστες που δεν προκαλούν συμπτώματα ή δεν πιέζουν γειτονικές νευρικές δομές δεν χρειάζονται θεραπεία, ανεξαρτήτως της εντόπισης ή του μεγέθους τους. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

 Πώς γίνετε η διάγνωση;

Αρκεί ο απεικονιστικός έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Ποια είναι η θεραπεία;

Έχει περιγραφεί η τεχνική της κρανιοτομής με σκοπό την αφαίρεση του τοιχώματος της κύστης και την αποκατάσταση φυσιολογικής επικοινωνίας με τους χώρους κυκλοφορίας του Ε.Ν.Υ. Το μειονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι αποτελεί μια αρκετά παρεμβατική τεχνική (επέμβαση αυξημένης βαρύτητας) αλλά επιτρέπει την άμεση επισκόπηση της κοιλότητας της κύστης. Άλλη επιλογή αποτελεί η ελάχιστα παρεμβατική ενδοσκοπική θυριδοποίηση της κύστης όπου ο γιατρός παροχετεύει περιεχόμενο της κύστης με βελόνι. Η πιο απλή τεχνική είναι η τοποθέτηση παροχέτευσης στην κοιλότητα της κύστης που συνδέεται με βαλβιδικό μηχανισμό και καταλήγει κυρίως στην κοιλιά. Το μειονέκτημα είναι ότι ο ασθενής καθίσταται εξαρτημένος από την παροχέτευση, κατάσταση που δυνητικά έχει επιπλοκές.

 

Βιβλιογραφία

 1. Marinov et al. An evaluation of the surgical treatment of intracranial arachnoid cysts in children. Childs Nerv Syst 1989 (5). 177 – 183.
 2. Martinez et al. Congenital arachnoid cyst of the lateral ventricles in children. Childs Nerv Syst 1992 ( 8 ) 203 -206.
 3. Sinha et al. Familial posterior fossa arachnoid cysts. Childs Nerv Syst 2004 (20) 100 – 103.

Δείτε σε βίντεο

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics