Αποφρακτικός Υδροκέφαλος

Αποφρακτικός Υδροκέφαλος

Τι είναι ο Αποφρακτικός Υδροκέφαλος;

Ο Αποφρακτικός Υδροκέφαλος είναι μια ταχέως εξελισσόμενη και επικίνδυνη κατάσταση όπου η φυσιολογική παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού από τις κοιλίες διαταράσσεται, με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης μέσα στον εγκέφαλο και την πρόκληση κεφαλαλγίας, ναυτίας και εμέτων , διπλωπίας, θάμβους όρασης και σε σοβαρές καταστάσεις, πτώση του επιπέδου συνείδησης. Κυριότερο αίτιο του είναι οι όγκοι του εγκεφάλου σε συνδυασμό με τις εγκεφαλικές αιμορραγίες που δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του Ε.Ν.Υ.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωσή του γίνεται εύκολα με αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και η θεραπεία περιλαμβάνει την αφαίρεση της βλάβης που προκαλεί την απόφραξη, και/ή την τοποθέτηση μόνιμης παροχέτευσης του E.N.Y στην κοιλιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυται μια λιγότερο παρεμβατική τεχνική που καλείται Eνδοσκοπική τρίτη Κοιλιοστομία, η οποία, με το άνοιγμα μιας οπής με την χρήση ειδικού εργαλείου αποκαθιστά σχεδόν πλήρως την φυσιολογική ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
 

Βιβλιογραφία

  1. Czosnyka M, et al. Age dependence of cerebrospinal pressure – volume compensation in patients with hydrocephalus . J Neurosurg 2001 (94) 482.
  2. Czosnyka M, et al. Clinical testing of CSF circulation in hydrocephalus . Acta Neurochirurg Suppl 2005 (95) 247.

Δείτε σε βίντεο

Copyright ©2021 Brain-Spine.gr. All rights Reserved

Powered by MayaGraphics