Η οντότητα αυτή , όσον αφορά το νευροχειρουργικό της ενδιαφέρον, συνδυάζεται με μια πάθηση που ονομάζεται σπονδυλολίσθηση και εκδηλώνεται από την παιδική – εφηβική ηλικία.
Είναι η παθολογική μετακίνηση ενός σπονδύλου σε σχέση με τους γειτονικούς του και υπάρχουν διάφορες παθολογικές οντότητες που συνδυάζονται με αυτήν . Η συχνότερη είναι η ισθμική σπονδυλολίσθηση (όσον αφορά τα παιδιά ) και η πιο συχνή της εντόπιση αφορά τον Ο5 σπόνδυλο , με δεύτερη πιο συχνή εντόπιση τον Ο4. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μια οστική ανωμαλία στην οστική γέφυρα που συνδέει την άνω με την κάτω ζυγοαποφυσιακή άρθρωση (pars interarticularis). Yπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι αυτής της διαταραχής.
Η ισθμική σπονδυλολίσθηση είναι δύο φορές συχνότερη στο άρρεν φύλο και χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 4% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών πάσχουν από αυτή αλλά είναι ασυμπτωματικοί. Η σπονδυλόλυση αφορά μια κάκωση του pars interarticularis χωρίς να συνυπάρχει σπονδυλολίσθηση και πολύ πιθανό να αποτελεί μια πρόδρομη κατάσταση της ισθμικής σπονδυλολίσθησης στα παιδιά και τους ενήλικες. Η παρουσία σπονδυλόλυσης χωρίς σπονδυλολίσθηση πρέπει να αποκλεισθεί ή να επιβεβαιωθεί σε ένα παιδί ή έφηβο, που προσέρχεται με οσφυαλγία, ειδικά αν είναι οξείας έναρξης.
Το χαρακτηριστικό ενόχλημα των παιδιών αυτών είναι η οσφυαλγία, η οποία σε αντίθεση με ότι ισχύει στους ενήλικες, σχεδόν πάντα συνοδεύεται από μια υποκείμενη ανατομική ανωμαλία. Η οσφυαλγία λόγω σπονδυλολίσθησης έχει όλα τα χαρακτηριστικά του πόνου λόγω μηχανικών αιτίων: επιδεινώνωνεται με τις δραστηριότητες και ανακουφίζεται με την κατάκλιση. Είναι συνήθως χρόνιος πόνος και δεν συνοδεύεται συχνά από μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη ριζιτική συνδρομή.
Τα παιδιά με σπονδυλολίσθηση συνήθως ακολουθούν έντονο πρόγραμμα σωματικής άσκησης και μπορεί να αναφέρεται στο ιστορικό ένας παλαιός τραυματισμός που συνδέεται χρονικά με την έναρξη του πόνου. Η εξέταση του μυοσκελετικού συστήματος συνήθως αποκαλύπτει ευαισθησία στην κατώτερη οσφυϊκή περιοχή, σπασμό των παρασπονδυλικών μυών και σπάνια ένα ψηλαφητό διάκενο μεταξύ των ακανθωδών αποφύσεων στο επίπεδο της ολίσθησης. Σε περιπτώσεις καθυστερημένης διάγνωσης, ο ασθενής έχει μια ανώμαλη κύφωση στην οσφυοϊερά μοίρα και μια αντιρροπιστική θωρακοοσφυική λόρδωση. Το βήμα του παιδιού σε αυτή την περίπτωση είναι βραχύτερο και έχει την τάση να κάμπτει τα γόνατα και τα ισχία για να διατηρήσει την όρθια στάση.
Αν και ασθενείς μπορεί να αναφέρουν διαλειπόντως νευρολογικά συμπτώματα, η νευρολογική τους εξέταση είναι συνήθως αρνητική. Αν παρατηρηθούν νευρολογικά ευρήματα, αυτά συνήθως αφορούν την Ο5 ρίζα καθώς η σπονδυλολίσθηση συνήθως συμβαίνει μεταξύ του Ο5 και Ι1 σπονδύλου.
5/4/2021
ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Τι είναι η Σπονδυλοδεσία; Σπονδυλοδεσία είναι η σταθερή ένωση ...
3/4/2021
ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΜΙΚΡΟΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ
Η Μικρο- Ενδοσκοπική Δισκεκτομή είναι μια Ελάχιστα Επεμβατική ...
2/4/2021
ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ
Τι είναι η Σπονδυλοδεσία; Σπονδυλοδεσία είναι η σταθερή ένωση ...
1/2/2021
GR ΜΙΚΡΟΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ / MICRO-ENDOSCOPIC DISCECTOMY
Η Μικρο- Ενδοσκοπική Δισκεκτομή είναι μια Ελάχιστα Επεμβατική ...
Επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά 9:00-17:00
στο tel:+30-210-6826-090 ή στείλτε μας το μήνυμά σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα!