Αποτελούν συνήθεις καλοήθεις όγκους του αδένα της υπόφυσης καθώς θεωρείται ότι το 10% των ανθρώπων μπορεί να παρουσιάζουν κάποιο αδένωμα κατά την διάρκεια της ζωής τους και να είναι ασυμπτωματικοί. Κάποιοι από αυτούς τους όγκους εκκρίνουν μία ή περισσότερες ορμόνες σε περίσσεια. Οι όγκοι αυτοί ονομάζονται εκκριτικά αδενώματα της υπόφυσης και συνήθως ανακαλύπτονται λόγω ορμονικών διαταραχών που επηρεάζουν ποικίλες βιολογικές λειτουργίες. Αυτοί οι ορμονοπαραγωγοί όγκοι μπορεί να είναι μικροί σε μέγεθος την στιγμή που ανιχνεύονται. Μπορούν να ευρεθούν σε ασθενείς κάθε ηλικίας και αφορούν κατά βάση το πρόσθιο τμήμα της υπόφυσης.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αδενωμάτων, που ταξινομούνται ανάλογα με το μέγεθος και την ικανότητά τους να παράγουν ορμόνες.
1. Ογκοι που παράγουν ορμόνες
Περίπου το 50% των όγκων αυτών παράγουν σε περίσσεια μία ή περισσότερες ορμόνες. Άλλες συνήθεις ονομασίες των όγκων αυτών είναι εκκριτικοί όγκοι, λειτουργικοί ή ορμονικά ενεργοί όγκοι. Μερικοί εξ αυτών παράγουν περισσότερες από μία ορμόνες και προκαλούν Υπερπρολακτιναιμία, Ακρομεγαλία ή Νόσο Cushing.
2. Μη λειτουργικοί ή ορμονικά ανενεργείς όγκοι
Oι όγκοι αυτοί δεν παράγουν καμία ορμόνη.
Τα αδενώματα της υπόφυσης εκδηλώνονται με ειδικά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται κυρίως με τις ενδοκρινολογικές διαταραχές που προκαλούνται από την υπερέκκριση ορμονών. Τα αδενώματα της υπόφυσης που εκκρίνουν προλακτίνη είναι τα πιο συνήθη, και αποτελούν περίπου το 30% των όγκων της υπόφυσης. Οι κύριες κλινικές εκδηλώσεις είναι:
1. η γαλακτόρροια
2. οι διαταραχές της αναπαραγωγής
Η υπερέκκριση αυξητικής ορμόνης λόγω αδενώματος συνδυάζεται με αύξηση των διαστάσεων των άκρων, του προσώπου και του συνόλου των μαλακών ιστών που προκαλούν συνολικά την χαρακτηριστική κλινική εικόνα που ονομάζεται Μεγαλακρία. Αυτή μπορεί να συνδυάζεται με αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιοαγγειακή νόσο.
Cawley CM, Tindall GT. Transsphenoidal surgery. Operative techniques. In: Krisht AF, Tindall GT, eds Pituitary Disorders. Baltimore: Lippincott Williams & Wilkins;1999:349-359
Das K, Spencer W, Nwagwu CI, Schaeffer S, Weuk E, Weiss MH, et al. Approaches to the sellar and parasellar region: anatomic comparison of endonasal – transsphenoidal, sublabial-transsphenoidal, and transethmoidal approaches.Neurol Res 2001;23:51-54
Elias WJ, Laws ER. Transsphenoidal approaches to lesions of the sella. In: Schmidek HH, Sweet WH, eds. Operative Neurosurgical Techniques. Orlando, FL: Grune & Stratton; 1988:373-384
1/2/2021
GR ΜΙΚΡΟΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ / MICRO-ENDOSCOPIC DISCECTOMY
Η Μικρο- Ενδοσκοπική Δισκεκτομή είναι μια Ελάχιστα Επεμβατική ...
13/7/2020
Διαδερμική Μικρο Ενδοσκοπική Αποσυμπίεση
H Διαδερμική Αποσυμπίεση του Νωτιαίου Σωλήνα αποτελεί σήμερα ...
2/7/2020
Πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία a.c.d.f. Ασθενής μιλά για την εμπειρία του.
Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της ...
14/6/2020
ΜΙΚΡΟ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ
Η Μικρο- Ενδοσκοπική Δισκεκτομή είναι μια Ελάχιστα Επεμβατική ...
Επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά 9:00-17:00 στο +30 210 6826 090 ή στείλτε μας το μήνυμά σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα!
Αποστολή