Οι επισκληρίδιες ενέσεις ή οι ενέσεις κορτιζόνης, στοχεύουν συνήθως στην ανακούφιση του πόνου στην μέση (οσφυαλγία) και του πόνου στα άκρα (ισχιαλγία).
Τα στεροειδή -όπως η κορτιζόνη- μειώνουν δραστικά τις φλεγμονές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, ξεπρήζοντας και αποσυμπιέζοντας το νεύρο. Η ανακούφιση από τον πόνο είναι σχεδόν άμεση και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει ξανά στην καθημερινότητα του.
Ο επισκληρίδιος χώρος βρίσκεται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ανάμεσα στον νωτιαίο μυελό και τα οστά της σπονδυλικής στήλης και εκτείνεται μέχρι την έκφυση των νευρικών ριζών.
Στόχος της επέμβασης είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο που προκαλείται από οσφυαλγία, από πίεση νωτιαίου νεύρου, από εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου αλλά και από παθήσεις όπως του έρπητα ζωστήρα.
Αυτό το καταφέρνουμε με την έγχυση, σε συνδυασμό, κορτικοστεροειδούς και τοπικού αναισθητικού στον επισκληρίδιο χώρο τα οποία έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αποιδηματική (μειώνει το οίδημα/πρήξιμο) δράση.
Ο ασθενής ξαπλώνει σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) και παραμένει σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης ξύπνιος.
Με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος και με τοπική αναισθησία τοποθετούμε μια βελόνα στον επισκληρίδιο χώρο στο ύψος της βλάβης.
Ελέγχουμε με τη βοήθεια σκιαγραφικού τη σωστή θέση της βελόνας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε στο σωστό χώρο και ότι δεν θα προκαλέσουμε βλάβη σε νεύρο ή στο νωτιαίο μυελό και εγχύουμε τα φάρμακά μας.
Πρόκειται για μια αναίμακτη, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία διάρκειας περίπου 30-60 λεπτών.
Βιβλιογραφία
Δείτε τις συχνές ερωτήσεις εδώ
Όταν έχετε χρόνιο πόνο κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης που δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέσα και φαρμακευτική αγωγή. Τις περισσότερες φορές εφαρμόζεται σε περιπτώσεις οσφυαλγίας και ισχιαλγίας.
Η φλεγμονή δημιουργείται όταν τα νεύρα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο πιέζονται και στέλνουν το ερέθισμα του πόνου στον εγκέφαλο. Ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος, χάνει την ικανότητα του να απορροφά κραδασμούς και φλεγμένεται, είτε λόγω κάποιου τραυματισμού είτε από φυσιολογική φθορά λόγω γήρατος.
Ο ασθενής πρέπει να μην φάει ούτε να πιει νερό 3-6 ώρες πριν την επέμβαση, ενώ αν λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να τα έχει σταματήσει λίγες ημέρες πριν.
Εκτός από το τσίμπημα της βελόνας για την έγχυση του αναισθητικού, η διαδικασία δεν είναι επώδυνη. Θα λέγαμε ότι είναι στιγμιαία ελαφρώς άβολη, μέχρι η βελόνα να φτάσει στο σωστό σημείο στον επισκληρίδιο χώρο.
Όχι, δεν απαιτείται νοσηλεία, 1 ώρα μετά την έγχυση μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι. Συνιστάται να μην οδηγήσετε εσείς.
Την πρώτη μέρα συνιστάται ανάπαυση στο σπίτι, ώστε το φάρμακο να παραμείνει στην περιοχή όσο περισσότερο γίνεται. Γενικά, μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Το άμεσα ζητούμενο είναι να υποχωρήσει η φλεγμονή. Μετά την έγχυση κορτιζόνης θα είναι πιο εύκολο κινητικά, να ακολουθήσετε συντηρητική θεραπεία με φυσικοθεραπείες. Είναι πολύ πιθανό να αποφύγετε το χειρουργείο.
Παραθέτουμε τα πιθανά σενάρια από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο:
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη του προβλήματος, καθότι παρεμβάλλονται αρκετοί παράγοντες (ηλικία ασθενούς, τρόπος ζωής, καταπόνηση λόγω επαγγέλματος, τυχόν παράλληλες παθήσεις κ.α.).
Κηφισίας 296 & Ναυαρίνου 40, ΤΚ 152 32, Χαλάνδρι
Τηλ: (+30) 210 6826090
Email: [email protected]
Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00-17:00
Designed & Created by MDesigners | Πολιτική Απορρήτου | Όροι χρήσης